Radeon R9 390X väntas bli AMD:s första grafikkort på marknaden med minnestekniken HBM som lovar skyhög minnesbandbredd vid låg energiförbrukning. Tidigare har uppgifter pekat på att grafikkortet inledningsvis skulle begränsas till 4 gigabyte minne men nu säger källor att AMD valt att vänta för att få plats med et dubbla.

High bandwith memory (HBM) blir en av nyckelkomponenterna i AMD:s kommande grafikkrets Fiji där den röda grafikkortstillverkaren satsar på ny minnesteknik i jakten på prestandatronen. HBM är i korta drag en ersättare till den idag utbredda minnestekniken GDDR5 och kommer med flera spännande fördelar.

Främst är det den ökade minnesbandbredden som grafikkortstillverkare suktar efter men även kretsarnas förhållandevis låga energiförbrukning.

Initialt utvecklade AMD sitt nya flaggskepp med 4 gigabyte HBM-minne och enligt källor till NordicHardware är det just dessa testexemplar som cirkulerat inom företaget de senaste månaderna. Med totalt 4 minneschip på vardera 1 gigabytes kapacitet och ett 1 024 bit minnesgränssnitt levererade denna konfiguration en minnesbandbredd på mellan 512-640 gigabyte per sekund beroende på minnesfrekvens, att jämföra med de 320 gigabyte per sekund som Radeon R9 290X levererat med GDDR5-minne och 512-bit minnesbuss.

sk_hynix_hbm_dram

Tidigare har det cirkulerat rykten om att AMD:s nya GPU och minnesteknik var begränsad till just fyra minneschip för totalt 4 gigabyte minneskapacitet. Uppgifter som enligt källor till NordicHardware varit sanna men som vi numera kan bortse ifrån.

4K och VR kräver mer än 4 gigabyte grafikminne

Enligt vår källor med insyn i företagets utveckling ska AMD tagit ett internt beslut att avvakta med lanseringen av Fiji tills man hade en lösning som tillät en modell med dubbelt så mycket minne. En lösning tillverkaren nu sägs nått då nya testexemplar av grafikkortet med 8 gigabyte HBM-minne börjat dykt upp i AMD:s labb.

Beslutet att vänta på en lösning med 8 gigabyte minne ska vara en av orsakerna till förseningarna av Fiji-lanseringen, som trots allt sägs ske till sommaren och möjligtvis redan under Computex 2015 i början av juni.

Anledningen till att vänta på en lösning med 8 gigabyte grafikminne kommer av det faktum att AMD ställt in siktet på ultrahd-upplösning och virtuell verklighet. Tekniker som helt enkelt inte kommer att prestera optimalt med en minnesbuffer som begränsats till 4 gigabyte.

Huruvida AMD fördubblat antalet HBM-chip eller lyckats få tag på chip med högre minnesdensitet är däremot inte bekräftat. Potentiellt skulle fördubblandet av antalet minneskretsar kunna öka minnesbandbredden till smått hissnande 1 024 gigabyte per sekund.

AMD har visat stort förtroende för sin kommande Fiji GPU och berättade senast i torsdags under ett pressevent i Stockholm att deras nya flaggskepps GPU användes av Oculus för att demonstrera VR-demo under Game Developer Conference i början av mars.

Relaterade artiklar

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Sven TobakzappAnton KarmehedRamlösa Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Trevligt då kanske det röda laget är intressant för 1a gången på massa år men ska inväntas riktiga omdömmen av produkten också & sen till vilket pris för det ryktades om att det ska vara dyrt med hbm men en får se.

Ramlösa
Gäst
Ramlösa

Idioter, varför släppte de inte bara 4gb versionen som 390 utan X med ungefär sammma prestanda som ett 980. AMD håller på att förlora hela high end marknaden på GPUer pgr av att de är helt efterblivna.

Medlem
Arne Berg

Det tråkiga är ju att det bara är toppmodellen som blir ny dom andra är ju lätt omarbetade utav nuvarande gpu er fast med nytt namn 3xx istället för 2xx
men toppmodellen kan bli intressant annars om den inte presterar mycket bättre än Titan så blir det Nvidia igen

Zapp
Medlem
Zapp

[quote name=”Ase”]Det tråkiga är ju att det bara är toppmodellen som blir ny dom andra är ju lätt omarbetade utav nuvarande gpu er fast med nytt namn 3xx istället för 2xx
men toppmodellen kan bli intressant annars om den inte presterar mycket bättre än Titan så blir det Nvidia igen[/quote]

Allt är ju bara rykten ännu: http://wccftech.com/amd-r9-390x-nvidia-gtx-980ti-titanx-benchmarks/

Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Ase”]Trevligt då kanske det röda laget är intressant för 1a gången på massa år men ska inväntas riktiga omdömmen av produkten också & sen till vilket pris för det ryktades om att det ska vara dyrt med hbm men en får se.[/quote]Man ska alltid vänta på fullskaliga tester Ase! Även om våra källor är trovärdiga och levererat bra information tidigare så kan man heller inte vara säker på att allt stämmer eller att det står sig fram till lanseringen. Men 8GB låter som högst troligt för toppmodellen! [quote name=”Ramlösa”]Idioter, varför släppte de inte bara 4gb versionen som… Läs hela »