Vi rapporterade i mars om att Western Digital skulle köpa upp Hitachi, men i vanlig ordning får en sammanslagning inte ske först myndigheterna granskat det. Western Digital planerar att sälja en fabrik till en tredje part för att skapa konkurrens på marknaden.

Europakommissionen har slagit fast att Western Digitals uppköp av Hitachi kan skada konsumenter då alternativen på marknaden blir för få. Joaquin Almunia – samma person som ska se över Samsung och Apples missbruk av intellektuell egendom, säger att sammanslagningen av Western Digital och Hitachi inte får ske först det finns en tredjepart på marknaden.

”Hard disk drives are a key component of computers and other sophisticated electronic devices as they are used to store a growing bulk of data in the digital economy. The proposed divestiture will ensure that competition in the industry is fully restored before the merger is implemented,” Europakommissionens konkurrenskommissionär, Joaquin Almunia

Efter EU:s analys så har de kommit fram till att hårddiskmarknaden kan delas upp i två segment: 3.5-tum och 2.5-tum. Skulle köpet godkännas skulle det bara finnas två alternativ på marknaden för 3.5-tumsenheter nämligen Western Digital och Seagate sedan Seagate köpte upp Samsung. På 2.5-tumsenheter finns konkurrens från Toshiba så där ser Europakommissionen inga problem i Western Digitals affär. Toshiba har precis gett sig in på 3.5-tumsmarknaden, men det är ännu oklart om de kan bli en konkurrenskraft mot de andra giganterna. Översvämningarna i Thailand har även bevisat hur ömtålig marknaden är för naturkatastrofer och att det behövs fler aktörer.

harddrive2Konkurrensen på marknaden för 3.5-tumsenheter är för liten för att EU ska kunna godkänna uppköpet

Som en lösning på problemet föreslog Western Digital att sälja av en av sina fabriker och att utföra kompletterande åtgärder (övrig komponenttillverkning och nödvändiga patent), för att en tredjepart ska kunna börja tillverka hårddiskar omgående. Det här skulle se till att det finns konkurrens på marknaden, och på så vis även göra uppköpet av Hitachi godkänt av Europakommissionen.

Western Digital vill inte kommentera vilka potentiella köpare som finns på marknaden, bara att en budgivning på en fabrik ska inledas. Ett alternativ vi ser mycket troligt är att Toshiba köper upp fabriken och på så vis kan säkra en plats på 3.5-tumsmarknaden av hårddiskar.

Källa: XbitLabs

Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid