Nu har Europaparlamentets slutgiltiga svar angående det nya upphovsrättsdirektivet som inkluderar omtalade Artikel 11 och Artikel 13 kommit.

Det nya upphovsrättsdirektivet som innehåller de omtalade delarna kallade Artikel 11 och Artikel 13 har idag röstats igenom av Europaparlamentet. Detta bekräftas efter den senaste omröstningen där 348 röstade ja till det nya direktivet och 276 röstade nej. Detta efter att direktivet haft en långt berg- och dalbana-liknande resa med både medhåll och mothugg från parlamentet innan den slutgiltiga omröstningen.

Artikel 11 kan kort sammanfattas som en ”länkskatt” där plattformar som Youtube, Facebook och Google måste betala en avgift för att kunna länka till material som bland annat nyheter. Tanken bakom detta är att de allra största sajterna ska tvingas till att dela de intäkter som genereras av upphovsrättsskyddat material på deras plattformar med de faktiska upphovsrättsägarna.

Artikel 13 kan ses som en form av uppladdningsfilter. Detta betyder att till exempel videoplattformar som Youtube måste införa hårdare tag mot upphovsrättsskyddat material som delas av andra än ägaren. Till exempel kan automatiserade filtreringsanordningar komma att införas för att plocka ned allt som uppges vara upphovsrättsskyddat material. Detta kommer i teorin även att kunna appliceras på till exempel memes och ljudklipp som även kan räknas som upphovsrättsskyddade.

Ytterligare ändringar nära att röstas igenom

EU-parlamentet röstade först nej till att förvisa hela direktivet till närmaste sopkorg. Därefter var det dags för en röstning om ytterligare ändringar till direktivet skulle implementeras innan det blev dags för en slutgiltig genomröstning. Även detta röstades ned med endast fem rösters skillnad. Till slut var det dags att rösta om direktivet skulle antas eller ej, vilket röstades igenom.

Från och med nu har medlemsländerna två år på sig att implementera direktivet som lag. Denna tidsperiod ger även upphovsrättsägare att förhandla med de stora sajterna som huserar användarskapat material om huruvida individuella upphovsrättsägares material ska filtreras bort från den specifika plattformen.

Nu återstår ett slutgiltigt klartecken från EU:s ministerråd. Dock spekuleras detta bli något av en formalitet enligt Expressen. Detta då länderna redan gett ett preliminärt ”ja” till direktivet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Joel Joel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

/ansiktshand

Joel Joel
Gäst
Joel Joel

tratt fan