EU-kommissionen utreder Valve och deras plattform Steam tillsammans med en uppsättning spelpublicister för möjliga konkurrensbrott enligt EU:s lagstadgar och har nu utfärdat en varning till företagen.

Den Europeiska Kommissionen har nu hytt ett varnande finger mot Valve och deras plattform Steam tillsammans med fem olika spelpublicister. Anledningen är en utredning om potentiella konkurrensbrott som begåtts av Valve tillsammans med spelpublicisterna Bandai Namco, Capcom, Koch Media, Focus Home och Zenimax.

Mer specifikt handlar det om att produktnycklar som införskaffas via Steam varit bundna till just det landet denna produktnyckel köps från. Enligt EU-kommissionen har detta hindrat kunder från att leta rätt på det bästa tillgängliga erbjudandet och ta del av ett lägre pris för en produkt skulle den ha köpts från ett annat medlemsland än sitt eget.

”The Commission’s preliminary view is that Valve and the five PC video game publishers entered into bilateral agreements to prevent consumers from purchasing and using PC video games acquired elsewhere than in their country of residence (so-called “geo-blocking”). This is against EU antitrust rules.”

EU-kommissionens oro är att Valve brutit mot EU:s konkurrenslagar genom att använda så kallad ”geo-blocking” för att förhindra försäljning av produkter på Steam mellan länder. De fem spelutvecklarna misstänkts ha brutit mot EU:s konkurrenslagar genom att ingå kontrakt med plattformar som Steam och andra där distributörerna hindrats från att sälja berörda produkter utanför specifikt angivna territorium.

Värt att ha i åtanke är att varken Valve eller någon av de fem spelpublicisterna i dagsläget officiellt anklagas för konkurrensbrott. EU-kommissionens pressmeddelande förklarar att utredningens preliminära slutsats är att konkurrensbrott kan ha begåtts, men att en preliminär slutsats inte nödvändigtvis reflekterar hur det kommer att se ut när utredningen är klar. Det återstår helt enkelt att se vad resultatet av EU-kommissionens utredning kommer att bli, men som det ser ut just nu kan Valve och de fem spelpublicisterna få det hett om öronen inom en snart framtid.

Den som är intresserad kan läsa EU-kommissionens fullständiga pressmeddelande här.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GästVem har rökt vad i EU-styrelsen? Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Vem har rökt vad i EU-styrelsen?
Gäst
Vem har rökt vad i EU-styrelsen?

Så Steam och andra tjänster lär bli begränsade för EU-användare. Dessa tjänster har strikta regler för att maskera sin position genom VPNs, vilket leder till att dessa tjänster således förlorar kunder.
Vill EU främja piratkopiering? Hmm….

Rolf Holmstedt
Medlem
Rolf Holmstedt

Det är precis tvärt om, läs artikeln igen. du har inte kunnat köpa en tysk nyckel och aktivera på ett svenskt konto EU gillar inte att den gemensamma marknaden begränsas