Efter flera månader av konflikter mellan Apple och Samsung så sätter Europakommissionen ned foten, och ska granska deras användande av patent för att låsa produkter ute från marknaden. EU hoppas kunna slå fast om dessa mål skadar konkurrensen på marknaden.

Europakommissionen kliver nu direkt in och ifrågasätter användandet av patent och intellektuellt ägande på den mobila marknaden. Apple och Samsungs patentkrig sträcker sig till över 20 mål i 10 olika länder, och som det ser ut idag är det bara en tidsfråga innan dessa siffror stiger ytterligare. Europakommissionens konkurrenskommissionär Joaquin Almunia säger till Reuters att de frågat både Apple och Samsung att få se patent som rör dessa rättsmål:

”We requested information from both Apple and Samsung. We have not yet received the answers. We need to look at this because IP rights can be used as a distortion of competition but we will need to look at the answers,” Joaquin Almunia

Han noterar även att det här fallet inte är unikt för Apple och Samsung. Han säger att det finns många liknande fall, där bolag försöker använda standarder och intellektuell egendom för att låsa konkurrenterna ute från marknaden. Men det är utan tvekan dessa två bolag som fått störst uppmärksamhet de senaste månaderna. Det här är första gången som EU:s konkurrenskommissionär Joaquin Almunia offentligt uttryckt sin oro över patentkrigen på den mobila sektorn. Det man är oroade över är att man utnyttjar systemet för att låsa konkurrensen ute och på så vis skadar konsumenterna.

Samsung Galaxy Tab 10.1 ligger i centrum i den större delen stämningar från Apple

Den mobila marknaden är minst sagt stenhård och företag är beredd att ta till alla medel för att ligga på topp. Förutom de duster Apple har med Samsung, ligger de även i konflikt med HTC och Motorola. Vad Europakommissionen kan göra är att tvinga de båda företagen att lägga ned stridsyxan inom EU:s gränser, och annars tvingas till ett säljstopp. Europakommissionen har även rätt att bötfälla ett företag på upp till 10 procent av deras total omsättning inom loppet av ett år, vilket är en anseelig summa pengar när man tittar på Apple och Samsung.

Vi hoppas att Europakommissionen kan reda ut problemen, och se till att de båda företagen faktiskt slåss på marknaden – och inte i rättssalen.

Relaterade nyheter:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
johnjensen-Boris-CiiD Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Nicklas
Medlem
Nicklas

Det var la på tiden 😀 Sandlådefasoner xD

Medlem
Viktor Kock Appelgren

Det är lite intressant allt detta med utseende,
Skulle nästan vilja se bilföretagen haka på trenden 😉

Stormense
Medlem
Stormense

Är ganska tudelad. Är ingen fan av Apple men tycker ändå synd om dem när de kommer med något nytt ingen tänkt på förrut och året efter öses det ut kopior.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”johnjensen”]Är ganska tudelad. Är ingen fan av Apple men tycker ändå synd om dem när de kommer med något nytt ingen tänkt på förrut och året efter öses det ut kopior.[/quote] Problemet är att Apple kopierar väldigt mycket. Sedan patenterar de saker som är självklara. De stämmer Samsung för att deras låda till en telefonmodell är en svart låda, där locket täcker sidorna, och modellens namn står på locket, och när man öppnar ser man telefonen. Hur många lådor har inte varit så genom åren? Nu är det tydligen apples ensamrätt.De har också patenterat att ha en pekskärmstelefon i… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

För jäkligt om det stämmer.