Efter att EU beslutat om att slopa roamingavgifter för att sänka datakostnaderna för konsumenter har man nu börjat se över övrig lagstiftning för internettjänster i EU-länderna. Nu jobbar man på att ta fram en ny lagstiftning kring upphovsrätt där ett av förslagen är att streamingtjänster inte längre ska kunna geoblockera sina tjänster.

De flesta har varit med om att man på resande fot inte kunnat komma åt tjänster eller material för att det varit låst till en specifik region. Exempelvis att svenska användare av Netflix och HBO inte kan komma åt sina tjänster för att utbudet skiljer sig i olika länder. Ett scenario som både streaminganvändare och EU tydligen vill få ändring på.

EU sägs nu jobba på ett förslag som enlig lag skulle tvinga streamingtjänster att låsa upp sina kanaler för sina användare oavsett vart i EU man befinner sig, även i länder där tjänsten annars inte finns tillgänglig. Detta skulle exempelvis betyda att Svenska HBO-användare skulle kunna resa till Italien, där HBO ännu inte finns tillgänglig, och ha fortsatt tillgång till sina serier och användarhistorik precis som hemma i vardagsrummet.

“We want to ensure the portability of content across borders. People who legally buy content – films, books, football matches, TV series – must be able to carry it with them anywhere they go in Europe,” säger Andrus Ansip, vd för Digital Single Market.

Netflix är en av de företag som generellt är för att slopa geoblockeringen och säger att man vill erbjuda bästa möjliga programutbud för sina kunder oavsett vart de befinner sig samt bekräftar att man kommer att studera EU:s förslag.

Läs även: Netflix vd förutspår TV-nätens död – Internet tar över helt inom 10-20 år

Medan konsumenter och även streamingföretag verkar positiva till EU:s planer är det troligtvis mindre glada miner hos de företag som levererar upphovsrättsskyddat material över olika regioner. En ny lagstiftning skulle innebära att upphovsrättsinnehavarna skulle behöva skriva nya licensavtal med separata klausuler för onlinematerial över landsgränser.

Geoblockeringar kringgås ändå med VPN-tjänster

Många användare använder sig idag av VPN-tjänster för att simulera en annan geografisk position för att ta sig förbi geoblockeringen. Ironiskt nog är det traditionellt EU-användare som använder VPN-tjänster för att komma åt de bredare mediabibliotek som ofta finns på den amerikanska marknaden där filmer och TV-serier än idag ofta har förtur. Ett förfarande som alltså inte kommer att påverkas av EU:s lagstiftning där den amerikanska marknaden av förklarliga skäl inte omfattas.

EU:s lagförslag ska gälla allt från tv-tjänster till böcker, musik och spel. Planen som nu föreslås ska först godkännas av euoropeiska parlamentet men kommissionen hoppas att den implementeras under 2017.

Källa: Torrentfreak

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Det är ju en bra början, men det är ju just amerikanskt material som de flesta vill åt.
Hoppas att den numera ganska globala världen kan skippa regionala begränsningar så småningom.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Ha! Lycka till säger jag. Lär väl ta 10 år+ med överklagande och rättegångar. Mediebranchen har ju inte annat gjort än att kämpa emot utvecklingen de senaste 20 åren.

Morkul
Medlem
Morkul

Tror närmare 90% av dem jag känner använder någon typ av anonymitetstjänst och där kan du i de flesta fall ändå byta IP från ett antal länder och komma runt geoblockeringen. Så varför lägger EU ner tid på detta då det finns betydligt viktigare internet relaterade problem de borde fixa till.