När DVD var ännu nytt uppstod det ett krig mellan DVD+R och DVD-R om vilken som skulle få bli standard. Denna konflikt löstes tillslut genom att helt enkelt tillverka enheter som stöder båda formaten. Nu står vi inför nästa generation DVD och om företagen får bestämma, får vi sopa undan den nuvarande tekniken redan nästa år när Blu-Ray eller HD-DVD ska ta över och ett nytt krig ska starta.


De båda nya teknikerna använder blålaser istället för dagens röda och ger därför dem en mycket högre lagringskapacitet. Blu-Ray kan lagra upp till 50GB på en skiva, medan HD-DVD klarar av att lagra 30GB. Tack vare HD-DVD:s effektivare komprimeringsmetod kan dock skillnaden bli marginell. HD-DVD väntas att använda ett flertal komprimeringstekniker, medan Blu-Ray användar Mpeg-2. Blu-Ray är stödd av Sony och ett dussin andra storföretag som Dell och HP. Konkurrenten HD-DVD har stöden från Toshiba och NEC, men också från DVD Forum.


De båda tekniken har sina fördelar och nackdelar. Blu-Ray har en högre lagringskapacitet, men bytet till den skulle betyda att alla företag som tillverkar föreinspelade DVD-filmer tvingas att göra kostsamma investeringar pga. att den nya tekniken skiljer sig så mycket från den gamla. Detta problem finns däremot inte med HD-DVD.


Mer finns att läsa på IDG.se

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid