Small preview image

Överklockning är ett kärt ämne här på NH och alla som håller på med det vet att värme är en mindre trevlig bieffekt av att överklocka. Detta gör att man verkligen reagerar när man läser om ett ”solid state energy conversion/generation chip”. Helt enkelt ett chip som ska konvertera värme till elektricitet, eller frysa ner till -200°C när man lägger på elektricitet. Chipet är baserad på Edison-effekten, vilket handlar om att joner kan röra sig från en varm yta ut i vakum. Problemet är bara att det som sagt måste vara vakum som jonerna ska röra sig genom och det är svårt att skapa en sådan kommersiell lösning.



Företaget bakom detta chip, Eneco, har dock lyckats gå runt detta genom att ersätta vakumet med en halvledande termoelektrisk utfyllnad som ska ha en tillräckligt hög effektivitet för att göra det möjligt för joner att röra sig från den varma metallen över det konstgjorda vakumet och vidare till den kalla metallen.


Man siktar först och främst på att konkurrera med andra termoelektriska uppfinngar, men om det visar sig framgångsrikt är även datormarknaden, och då främst den portabla, mycket intressant.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid