När nu digitalt lagrat ljud blir allt vanliga kommer återigen diskussionerna kring signal- och ljudkvalité. För de som strömmar ljud från en NAS-enhet eller annan nätverksansluten lagringsenhet har nu tillverkaren AudioQuest tagit fram en Cat-6 ethernetkabel som med silverkontakter och riktad överföring ska ge optimal ljudkvalité för endast 90 000 kronor.

En traditionell Cat-6 ethernetkabel kostar i runda slängar runt 5-6 kronor lösmetern och används för våra traditionella hemnätverk. Digitala datasignaler över en Cat-6 ethernetkabel når i våra vanliga hemnätverk hastigheter på upp till 1 gigabit per sekund och bandbredden är givetvis långt tillräcklig för att strömma musik i några hundratals kilobit per sekund.

Kabeltillverkaren AudioQuest har däremot lanserat en ny serie av ethernetkablar riktade mot ljudentusiaster och audiofilersom enligt egen utsago ska vara kapabla att överföra data vid 100 gigabit per sekund. Ett uttalande som inte på något sätt går att verifiera då dagens ethernetspecifikation inte omfattar så höga hastigheter.

Kontakter i äkta silver

Det är dock inte överföringshastigheten som fått AudioQuests Diamond-kablar att bli rejäl uppmärksammade den senaste tiden, utan dess prislapp. AudioQuests 12 meters Diamond RJ/E ethernetkabel med specialutvecklade kontakter i rent silver har nämligen en prislapp på minst sagt hissnande 6 899 pund – motsvarande 87 500 svenska kronor. Eller knappt 7 300 kronor löpmetern.

diamondcable

Förutom silverkontakterna och de ”mer eller mindre obrytbara fästkontakterna” är det vissa andra specifikationer som står ut från mängden. AudioQuest menar bland annat att kabeln ska kopplas in på rätt håll då Diamond-serien ska vara tillverkad för att optimera signalflödet åt ett håll. Vilket är extra intressant då ethernetkablar per design är dubbelriktade och alltså just är utvecklade för att kopplas in på vilket håll man än vill.

AudioQuest har efter en massiv våg av kritik valt att plocka ner just 12 meters modellen av sin silverklädda ethernetkabel men säljer fortfarnade  kortare varianter för tiotusentals kronor. Originallistningen av deras 12 meters kabel finns fortfarande att hitta på web.archive där Audio Quest marknadsför sin kabelserie med följande ord.

diamond_rje_l_1

”The Diamond is a top-grade Ethernet Cable which is the result of a lifetime’s research by AudioQuest made from the very best materials available. This really is a ’money no object’ cable for the dedicated Hi-Fi enthusiast that has extended into a world of digital audio sources.”

AudioQuests marknadsföring av Diamond RJ/E går inte bara emot vanligt vett utan strider även mot grundprinciperna vid digital överföring av data i en ethernetkabel. Med andra ord, satsa på vanliga ethernetkablar och köp en bil för växelpengarna istället.

Relaterade artiklar:

Annons

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
A.Ndlq84LjusbärareDyZaNståla Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Wow. Sålänge den sista idioten inte är född så kan man tjäna pengar på sånt här.

Marquzz
Medlem
Marquzz

HAHAHA! Ja, rapparna måste ju ha nånting att lägga pengarna på när de utrustar sin ”crib”. Lovar att Justin Bieber köpte några rullar också, bara för att….

Edit: Missade, den har ju 5!() year warranty, OMFG! Måste köpa nu ju, alla mina andra ethernetkablar brukar ju självantända efter typ 2 år…

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Hört att man får 8K upplösningen oavsett vad man har för skärm, äkta Dolby ur mono högtalare i vartenda spel när man använder denna kabel. Plus 1ms ping oavsett vart servern du spelar på ligger 😀 Sen kan man även klocka nätverkskortet mycket högre pga. att silvret i kabeln leder bort värmen till routern som sen sprider ut värmen i form av regnbågar via WIFI.

nILGot
Medlem
nILGot
LoppanH
Medlem
LoppanH

[quote name=”Marquzz”]HAHAHA! Ja, rapparna måste ju ha nånting att lägga pengarna på när de utrustar sin ”crib”. Lovar att Justin Bieber köpte några rullar också, bara för att…. Edit: Missade, den har ju 5!() year warranty, OMFG! Måste köpa nu ju, alla mina andra ethernetkablar brukar ju självantända efter typ 2 år…[/quote] Jamän slits inte kablar för när jag var på Siba förut och skulle köpa en antennkabel till en digitalbox så sa försäljaren att efter en sådär 3år så börja den tappa i signal även om den bara låg still medans den användes, att det var skillnad på signal… Läs hela »

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

[quote name=”LoppanH”][quote name=”Marquzz”]HAHAHA! Ja, rapparna måste ju ha nånting att lägga pengarna på när de utrustar sin ”crib”. Lovar att Justin Bieber köpte några rullar också, bara för att…. Edit: Missade, den har ju 5!() year warranty, OMFG! Måste köpa nu ju, alla mina andra ethernetkablar brukar ju självantända efter typ 2 år…[/quote] Jamän slits inte kablar för när jag var på Siba förut och skulle köpa en antennkabel till en digitalbox så sa försäljaren att efter en sådär 3år så börja den tappa i signal även om den bara låg still medans den användes, att det var skillnad på… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”nILGot”]http://youtu.be/rdIWKytq_q4[/quote]

Placebo *heart*

Om vi återgår till kabeln så ser det faktiskt ut som att själva kontakten är mer rubust, den flärpen lär inte gå sönder lika lätt som på en vanligt. Skulle kunna betala en hundring extra för det.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Hahaha, ni är bara för bäst asså! 😀
Men som en seriös notering skulle det vara intressant att jämföra kabelpriser till diverse militär utrustning i stridsflygplan mot detta. Eller vad det kostar att bygga en meter motorväg.

Limpan4all
Gäst
Limpan4all

Om vi undantar det fullständigt sjuka priset och alla omöjligheter så ser iallafall jag lite olika saker som jag skulle vilja ha.
Själva övergången från kabel till kontaktdon som gör det enkelt att dra kabeln utan att skada snäppet. Snäppet som sådant som milt sagt verkar vara skitsmart utformat.
Så att den är dyr att göra och har rubbade påståenden är otvivelaktigt, ´men rent mekaniskt så har den en hel del smarta funktioner.

gustav II
Medlem

Digitala kablar kan(teoretiskt) påverka ljudkvalitén om dacen inte kan hantera inkommande jitter på ett bra sätt. Det hela beror på DACens utformning och hur den arbetar.

BB_pilot
Gäst
BB_pilot

Om man öppnar sin låda så ser man att uttaget som kabeln ska in i och som sitter fastlött på kretskortet är gjord av allt annat än avancerade material. :zzz

Djinn
Medlem
Djinn

Har beställt 2 st nu

ståla
Gäst
ståla

Pinsamt! Att någon 2015 kan gå på denna typ av reklam. Kanske resultat av den svenska skolan. Om detta indikerar kvaliteten på morgondagens datatekniker är slutet nära.
//Ståla

DyZaN
Gäst
DyZaN

Jag lovar att det blir mycket rundare och snyggare 1-or och 0-or. 😀 😀 😉

Ljusbärare
Gäst
Ljusbärare

Det har under många år funnits en övertro på mystiska kablar bland audiofiler. Bl a fanns det tidigare högtalarkablar som var avskärmade med ett lager tungt vatten om jag minns rätt :-* Sedan ska man inte glömma Svalander audio som sålde en massa dyra plastskivor och metalspiraler mm som man hängde på olika platser i rummet för att få bättre ljud 😆 😮

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”adolf512″]Digitala kablar kan(teoretiskt) påverka ljudkvalitén om dacen inte kan hantera inkommande jitter på ett bra sätt. Det hela beror på DACens utformning och hur den arbetar.[/quote]

Fast en ethernetkabel kommer göra 0 skillnad i kvalitet på ljud (eller vilken annan data som helst). Om datan som överförs blir korrupt så skickas det bara igen. Nästan alla lager i OSI-modellen har felkontroll/korrigering. Det enda som påverkas är överföringshastigheten om det blir störningar.

A.N
Gäst
A.N

Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt
(U-P Olrog).