Trådlösa nätverk i all ära, de i särklass mest pålitliga och snabbaste nätverkslösningarna bygger fortfarande på kablar. Nu siktar organisationen IEEE på att höja ribban för den trådade ethernet-tekniken med målet att kunna täcka ett behov på 1 Terabit per sekund redan år 2015.

Dagens snabbaste Ethernet-nätverk är specificerat till överföringshastigheter på 10 gigabit per sekund men denna 802.3an standard används sällan utanför företagsmarknaden och kraftfullare serverlösningar. Vanligast på konsumentmarknaden är idag så kallad gigabit ethernet med hastigheter på maximalt 1 gigabit per sekund – motsvarande en teoretisk överföringshastighet på 128 megabyte per sekund.

Det finns även ethernetlösningar byggda på fiberoptik med hastigheter på upp till 100 gigabit per sekund, något som inom några år kommer att vara småpotatis om planerna för utvecklingen av IEEE 802.3 ethernet går som den ska. Problemet för dagens nätverksteknik är att bandbreddskraven, enligt nya undersökningar, fortsätter att öka exeptionellt för varje år som går. Bland annat säger rapporten från IEEE att medelvärdet för internettrafik per användare ska öka från 7,3 gigabyte per månad under 2010 till 24,8 gigabyte per månad fram till 2015. Något som även kommer att påverka försäljningen av lagringslösningar märkbart.

trafik

“The data from smartphones, tablets, PCs and another 16 billion devices forecasted to be on the Internet by 2020 all flow through the wireless, CATV and wired access points, through the metro, long-haul and undersea networks, to a data-center server anywhere in the world. Add to this the dramatic increase in the use of live and streaming video, and the data traffic calculations become simply astronomical. The only way all these different devices are going to communicate with each other is via industry standards set by groups such as the IEEE,” säger Brad Smith, industrianalytikern och vd för LightCounting.com. 

För att möta den ökande datatrafiken har IEEE räknat ut att ethernetnätverk kommer att behöva vara kapabla att nå hastigheter på 1 terabit per sekund fram till 2015 och det tiodubbla, 10 terabit per sekund, fram till 2020. Detta skulle betyda att man om drygt 2 år skulle kunna föra över nästan 3 Blu-ray filmer i sekunden över de snabbaste ethernetnätverken. Någon specifikation är ännu inte spikad och om tekniken når denna kapacitet redan inom några år är inte helt klart ännu. Det blir knappast något vi hittar i våra hemnätverk men skulle samtidigt vara en mycket viktig utveckling för att vår dagliga internetanvändning inte ska bli lidande. Att vi under samma period kommer få se ett större fokus på 10 gigabit ethernet i konsumentprodukter känns inte heller som en inte allt för vågad gissning.

Källa: IEEE


Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
DravondAnton KarmehedPOEjantangringKogster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
POE
Medlem
POE

s/128 megabyte per sekund/125 megabyte per sekund/

Jag tycker 10 Gbps-utrustning ska bli väldigt mycket billigare. Väldigt snart. Det vore fiiint.

[ToMaHaWk]
Medlem
[ToMaHaWk]

[quote name=”POE”]Jag tycker 10 Gbps-utrustning ska bli väldigt mycket billigare. Väldigt snart. Det vore fiiint.[/quote]

Instämmer helt och hållet, detta är i mina ögon det som är mest intressant rent personligt med denna utveckling. Vi konsumenter har suttit fast med den larvigt låga 1Gbps-standarden alldeles för länge! 🙂

flopper
Medlem
flopper

Lär inte funka, finns ingen? som vill investera det som behövs med tanke på dagens priser och hårdvara som de inte fått betalt för än.

POE
Medlem
POE

[quote name=”[ToMaHaWk]”]Instämmer helt och hållet, detta är i mina ögon det som är mest intressant rent personligt med denna utveckling. Vi konsumenter har suttit fast med den larvigt låga 1Gbps-standarden alldeles för länge! :)[/quote]
Helt klart. Att trycka ihop flera billiga 1 Gbps-kort för att komma upp i åtminstone kanske 4 Gbps börjar bli lite omständligt. 😀

[quote name=”POE”]s/128 megabyte per sekund/125 megabyte per sekund/[/quote]
Kom precis att tänka på att 1000Mbps = 125MB/s =~ 119,21 MiB/s. Bra att fatta det sådär 10 år efter man fick bredband och började räkna på sånt. Mindfuck. 😮

Jan Tångring
Medlem
Jan Tångring

Det verkar vara detta pressmeddelande som nyheten bygger på: http://www.businesswire.com/news/home/20120819005003/en/Industry-Invited-Participate-IEEE-802.3-Tm-Group Om man lusläser så ser man att där inte utlovas en standard för 1 Tbit/s, utan endast ”bortom 100 Gbit/s”. Det talas om ”behov” hit och dit, men det är en annan sak. Problemet med 1 Tbit/s är att man inte har en aning om hur en teknisk lösning för detta skulle kunna se ut. Så istället kan det bli så att man nöjer sig med att standardisera 400 Gbit/s. Det är vad som sägs just nu. Här finns en artikel som redogör för snacket bakom kulisserna – som är… Läs hela »

triDave
Gäst

2010 så satte jag och jobbade hos en kund och undrade varför 3GB data tog så lång tid att överföra mellan kundens servrar. Visade sig att hostingbolaget(läs STORT hostingbolag), hade en 100mbit router emellan… Snacka om att man tappade hakan när man fick veta det..

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Fan tycker Gigabit är tillräckligt snabbt, hårddisken flaskhalsar juh till det 😛

Snart kommer juh SSDn flaskhalsa också 😀

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

[quote name=”POE”][quote name=”[ToMaHaWk]”]Instämmer helt och hållet, detta är i mina ögon det som är mest intressant rent personligt med denna utveckling. Vi konsumenter har suttit fast med den larvigt låga 1Gbps-standarden alldeles för länge! :)[/quote]Helt klart. Att trycka ihop flera billiga 1 Gbps-kort för att komma upp i åtminstone kanske 4 Gbps börjar bli lite omständligt. 😀 [quote name=”POE”]s/128 megabyte per sekund/125 megabyte per sekund/[/quote]Kom precis att tänka på att 1000Mbps = 125MB/s =~ 119,21 MiB/s. Bra att fatta det sådär 10 år efter man fick bredband och började räkna på sånt. Mindfuck. :o[/quote]Antar det räknat med binära prefix (men… Läs hela »

Jan Tångring
Medlem
Jan Tångring

[quote name=”Oldvikingschool”]Fan tycker Gigabit är tillräckligt snabbt, hårddisken flaskhalsar juh till det 😛

Snart kommer juh SSDn flaskhalsa också :D[/quote]

Du blandar ihop nu med senare och ditt hemmanät med Facebooks. Om sex år kan din flashdisk antas vara snabbare. Men de datatakter vi talar om över 100 Gbit/s har du inte råd med att använda om sex år, det handlar om teknik som företag som Facebook använder internt i sina farmar.

POE
Medlem
POE

[quote name=”Kogster”]
Antar det räknat med binära prefix (men skrivit decimala) dvs 1 Gb = 1024 Mb = 128 MB[/quote]
När man pratar om en ethernetlänk på 1000Mbps handlar det om 1000000000 bits/sekund, vilket är 125000000 bytes/sekund eller 125 megabytes/sekund (och därmed även 119,21 mebibytes/sekund).

Dravond
Medlem
Dravond

”Ethernet kan nå hastigheter på 1 Terabit per sekund fram till 2015”Så vi kan förvänta oss att det inte finns någon möjlighet för 1 Terabits+ ethernet efter 2015 😆 Visst är jag lätt road men men den rubriken skrattade jag till för när jag läste den första gången. Sen är det ju inte direkt så att vi små privat användare kommer ha någon extrem nytta av den hastigheten eftersom så mycket av utrustningen inte skulle klara av den.Men intressant är hur de ska lyckas konstruera detta dagens kablar ligger ju som sagt inte i närheten av den hastigheten (stabilt utanför… Läs hela »