Det har under dagarna dykt upp två separata artiklar som båda behandlar överklockning av AMD-processorer. Båda artiklarna känns lite ”old school” då man riktar in sig på budgetmodeller och enbart använder sig av vanlig luftkylning. Med andra ord är detta artiklar som kan ge en bra bild av vad en vanlig ”svenssonöverklockare” kan nå för resultat.


Först ut har vi Madshrimps som tagit en närmare titt på en av de nya 90nm modellerna av AMDs Athlon 64, närmare bestämt 3200+ som är mittenmodellen i den nya 90nm serien.
Det har tvistats lite om AMDs nya 90nm Athlon 64 kärna och ett överklockningstest är ofta ett bra sätt att testa en ny kärna på.
På Madshrimps lyckas man dra upp processorn i drygt 2.5GHz vilket inte är illa pinkat med en originalklockfrekvens på 2.0GHz.
Man går t.o.m. så långt att man jämför processorn med Intels populära Pentium 4 2.4C som många överklockare tog till sitt hjärta.


AMDs nya Athlon 64-kärna ser med andra ord ut att ha en hel del potential och med tanke på priset för Athlon 64 3200+ (90nm, S939) ser det ut att kunna bli ett mycket prisvärt alternativ.
Läs hela artikeln om överklockning av Athlon 64 3200+ här.


På X-bit Labs har man i sin tur tagit fram en riktig budgetprocessor ur AMDs sortiment, Sempron 3100+. Denna processor har sin grund i AMD64-arkitekturen med integrerad minneskontroller och huseras i Socket 754-plattformen. Dock saknas 64-bit stöd i dess arkitektur men med tanke på dess pris och bristen på 64-bit operativsystem gör detta till ett mindre problem.
Sempron 3100+ har en klockfrekvens på 1.8GHz original och med hjälp av vanlig luftkylning lyckas man på X-bit Labs dra upp processorn till hela 2.52GHz. En mycket imponerande överklockning på 40% som låter processorn utmanövrera sin mer än dubbelt så dyra storebror Athlon 64 3400+ med marginal (1100 kr vs. 2600 kr). Inte illa för en 1100kr processor med andra ord.
Hela artikeln om Sempron 3100+ överklockningen hittar ni på X-bit Labs.


AMD slår oss återigen med sitt ”bang-for-the-buck” värde för överklockare och entusiaster. Med tanke på den stundande prissänkningen av AMDs Athlon 64 serie kan man inte låta bli att bli måttligt sugen på en uppgradering.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid