Under AMD:s senaste presentation gick företaget genom deras strategi och tekniker för framtidens processorer som inleds med Zen 3-arkitekturen senare i år och följs upp med Zen 4 framåt slutet av år 2021.

AMD har igen bekräftat att Ryzen och Epyc-processorer baserade på arkitekturen Zen 3 kommer att anlända vid ett senare tillfälle under året. I samband med detta och företagets senaste presentation gick man igenom tillverkarens planer för framtiden och hur de kommande processorerna kommer att byggas.

Mycket av informationen som presenterades är känd sedan tidigare. AMD kommer att sjösätta Ryzen 4000-serien tillsammans med tredje generationens Epyc-processorer kallade Milan under 2020. Fram till nu har AMD listat dessa processorer som baserade på tillverkningsprocessen 7 nm+. Detta här nu ändrats till bara ”7 nm”, inte för att det inte rör sig om en ändring av tillverkningsprocess, utan mer för att förhindra förvirring.

Zen 3 kommer sedan följas upp av Zen 4 baserad på 5 nm tillverkningsprocess, förmodligen under sent 2021 eller tidigt 2022.

Zen 3

Nästa omgång serverprocessorer från AMD går som tidigare nämnt under familjenamnet Milan. Här rör det sig om den förfinade 7 nm-tillverkningsprocessen. Dessa processorer och Zen 3 kommer med en ny form av cachedelning bland kärnkluster i processorerna. Medans Zen 2 hade upp till 16 megabyte L3 cache per CCX-kluster kommer Zen 3 med 32+ megabyte L3 cache som delas av alla kärnor i en chiplet.

Zen 4 och Epyc Genoa

Milan följs upp av Genoa. Samma processorfamilj som kommer att driva den kommande superdatorn El Capitan. Här rör det sig om 5 nanometers tillverkningsprocess och en ny processorplattform kallad SP5.

I dessa framtida processorer rör det sig om en blandning av företagets nuvarande chiplet-design hos processorer och så kallat ”3D-stacking” där komponenter placeras ovanpå varandra. AMD kallar denna teknik för ”X3D Packing”. Detta kan liknas med hur High Bandwidth Memory (HBM) används och ska enligt AMD leda till väsentliga ökningar i bandbredd för kommunikation mellan olika delar av processorerna. AMD har dock inte bekräftat om det är Zen 4-baserade Genoa-processorerna denna teknik gör sin premiär med eller om det rör sig om Zen 5 eller (troligtvis inte) Zen 3.

AMD presenterade även nästa iteration av tekniken Infinity Fabric som nu fått namnet Infinity Architecture. Med den kommande iterationen förväntar sig AMD nå i princip obegränsad kommunikation mellan processorer och grafikkort och låter dessa således nyttja varandras minneskapaciteter.

AMD har minst sagt stora planer för framtidens processorer. Hur pass dessa planer går i lås och om dessa nya tekniker lyckas göra de intryck företaget förväntar sig återstår dock att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid