Många rykten har cirkulerat om AMD:s Vega-GPU:er. De som ska vara kärnan i företagets kommande grafikkort för entusiaster. Nu har AMD bekräftat att Vega börjar dyka upp under första halvåret av 2017.

AMD har backat av ifrån entusiastsegmentet av grafikkortsmarknaden. Just nu så fokuserar det röda lägret på att röra runt i grytan som är det lägre prestandasegmentet med sin RX-familj av grafikkort med Radeon RX 480 i täten. Nu verkar det som att de som vill ha det bästa av det bästa från AMD får tyvärr vänta ända tills så sent som mitten av nästa år. Vega sägs nu nämligen inte lanseras förrän under första halvåret 2017.

53623_04_amds-next-gen-vega-graphics-card-launch-early-2017_full

Att låta Nvidia hålla prestandasegmentet av marknaden helt för sig själva är en stor risk för AMD att ta. Med endast en liten del av marknaden så skulle AMD behöva bevisa att dom fortfarande kan leverera prestandamonster. Att rikta in sig på dom lägre prisklasserna är förmodligen en bra idé av AMD för att återfå fotfäste och få upp försäljningen, men man riskerar samtidigt att helt glömmas bort hos prestandaentusiaster om man inte visar upp några konkreta framtidsplaner för detta segment.

Nylanserade Pascal-arkitekturen från Nvidia kommer alltså att ha upp till ett helt år på sig att regera ensam i de övre prisklasserna. Och då när Vega väl är här så kan det mycket väl vara så att Nvidias kommande Volta-arkitektur inte är långt borta.

De nya Vega-korten kommer att använda sig av HBM2-minne som kommer att göra det möjligt för både dubbelt så hög bandbredd jämfört med HBM1 som kan hittas i Fury-korten. Men även tillåta för större mängder VRAM. Så förmodligen lär vi se Vega-kort med 8, 12 och kanske även 16 GB VRAM när det väl blir dags för lansering.

2017 kan ligt 2016 komma att bli ett riktigt intressant år för grafikkort. Men vi hade hellre sett att AMD var lite snabbare på bollen och utöver dom nya RX-korten lansera åtminstone ett kort med GDDR5X för att hålla entusiasternas intresse vid liv. Vilket vi kanske inte ska utesluta helt ännu men som samtidigt inte verkar allt för troligt i dagsläget.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid