Elpida är en av de stora minnestillverkarna som har fått känna på trycket från hårdnande konkurrens och priser på RAM-minne som varit i fritt fall. Läget är så illa att Elpida inte är långt ifrån konkurs men det ser ut som att företaget kan bli det av Toshiba framöver.

De senaste åren har ett kapprace mot lägre tillverkningstekniker inletts även på DRAM-marknaden, någonting som fått de mindre aktörerna eller de som haft det sämre ekonomiskt ställt att ha svårt att hänga med. Detta i samband med en instabil världsekonomi och överfulla lager av DRAM har fått priserna att sjunka i fritt fall. Det här har fått samtliga tillverkare av DRAM att gå på knäna – förutom Samsung som är störst och fortfarande kan tjäna pengar på sin DRAM-verksamhet.

Elpida är en av tillverkarna som haft det svårt och har behövt ta lån av japanska regeringen för att hålla sig flytande. Enligt de senaste uppgifterna klarar de inte av att betala tillbaka de 386 miljoner dollar de lånat. Företagets nuvarande resurser täcker knappt lånet och det är prat om att de ska försöka få till ytterligare en räddningsaktion, vilket vi antar är i form av en skuldsanering. Det talas redan om att detta kommer nekas och att den japanska regeringen har andra planer.

toshiba.nand

De ska propagera för en integrering av Elpida i Toshiba för att Toshiba ska kunna dra nytta av företagens båda resurser för att främja den japanska halvledarindustrin långsiktigt. Elpida är landets enda tillverkare av DRAM, medan Toshiba står för NAND-delen. Japan ser det som en stor tillgång för landet att fortsättningsvis tillverka DRAM i landet. En sammanslagning kommer hjälpa dem att konkurrera mot den koreanska halvledarindustrin, då främst Samsung men även amerikanska aktörer.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonSwedish BerserkMean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Intressant. Vilka aktörer är det som gäller på DRAM marknaden alltså vilka är störst?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Samsung är rätt rejäla, sedan har vi Hynix. ProMOS går nog fortfarande. Nanya lever nog också.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″]Samsung är en gigant på marknaden, senaste mätningarna (Q3 2011) låg de på 45% av marknadsandelarna. Detta är mer än det dubbla av deras närmaste konkurrent Hynix.
[imgcomment image[/img]
Det är även anledningen till varför de fortfarande klarar sig så bra. De kan sälja i så höga kvantiteter att de har råd med nya tillverkningstekniker och därmed billigare produktionskostnader, vilket inte gäller övriga aktörer så som Elpida. Det blir en ond cirkel för de som inte har muskler eller andelar att konkurrera med Samsung.[/quote]

Tack för infon! 🙂 Lite grann som Intel på CPU marknaden då.