Högsta domstolen dömde Copyswedes fördel i målet mot Telia om privatkopieringsavgift på Iphone – nu yrkar Elektronikbranschen på en lagändring.

Under dagen meddelades att Högsta domstolen dömt till Copyswedes fördel i målet mot Telia gällande privatkopieringsavgift på Iphones som säljs i Sverige, vilket innebär att det målet nu inte går att överklaga högre. Domen markerar ytterligare vinst i raden av Copyswedes framgångar i rätten, som bygger på en lagstiftning som tidigare baserats på kopiering av kassettband för spridning av musik och film till vänner och familj.

”Olyckligt och orättvist”

Nu slår branschorganisationen Elektronikbranschen tillbaka mot både domen och tolkningen i ett pressmeddelande på sin hemsida. Konsekvensen av domen blir att konsumenter drabbas genom höjda priser, numera både på mobiltelefoner och rena lagringsenheter.

”Domen visar att det är dags att ändra lagstiftningen. Den baseras på ett konsumentbeteende som inte längre är aktuellt, eftersom konsumenterna har gått över till strömmade tjänster för både musik och film/serier där de redan betalar ersättning till upphovsrättshavarna.”
– Klas Elm, vd ElektronikBranschen.

I pressmeddelandet lutar man sig på en undersökning från Ipsos, som påvisar att endast en marginell del av dagens smartphoneanvändare faktiskt privatkopierar i den bemärkelse som Copyswede hävdar – 5 procent för musik, 3 procent för serier och film. Istället är det strömmad musik och video som utgör merparten av mediekonsumtionen.

”Det är stötande att lagstiftningen får dessa konsekvenser. Det är orättvist mot konsumenterna och det solkar bilden av Sverige som ett modernt digitalt samhälle. När skillnaden mellan upphovsrättslagen och verkligheten blivit allt för stor, riskerar respekten för upphovsrätten att urholkas. Nu måste lagen ändras så att vi får ett modernt system för att ersätta upphovsmännen.”

Elektronikbranschen menar att lagen är i behov av ändring för att återspegla hur konsumenter faktiskt använder sina enheter idag. Samtidigt finns inga tydliga tecken på att frågan är på väg att tas upp i riksdagen för en eventuell lagändring, då få politiker eller partier driver frågan i nuläget.

Innan lagen eventuellt kan ändras vill Elektronikbranschen istället se en kraftigt minskad avgift, som anses vara orimlig i förhållande till priset på produkterna och användarmönstret hos dagens konsumenter.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MagnusFredrikFlyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

I mina ögon är det det nog största vansinnet just nu i Sverige och att domstolarna dömer till Copyswedes fördel bevisar bara att dom inte hängt med teknikutvecklingen och att lagstiftningen måste ändras. Och där säger jag stopp: Varför skall jag betala pengar till en artist eller konstnär som jag på intet sätt varken gillar eller har lust att stödja? Bara för att jag köper en digitalkamera, HDD/SSD/smartfån eller annat med minsta möjlighet att lagra lagligt kopierat innehåll på – privatkopieringsavgift. För den som är intresserad kan läsa senaste Årsredovisningen 2015 från Copyswede samt fördelning av ersättningar 2015 och se… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

Nästa steg borde vara för alla världens telefonleverantörer att bojkotta Sverige tills denna lag avskaffats i sin helhet. Ingen telefonförsäljning i Sverige blir många, många miljoner i uteblivna skatteintäkter.

Dumhet av detta slag som denna lag innebär bör bestraffas.

Medlem

De där 3-5 procenten tror jag inte på! Jag kan inte dra mig till minnes ett enda fall av privatkopiering i min umgängeskrets till telefoner någonsin. Tidigare PIRATkopierade nog många och idag kör alla Spotify och Netflix, men INGEN PRIVATkopierar, ever.

Magnus
Medlem
Magnus

Jag privatkopierar så det står härliga till. Alla mina CD-skivor läggs över digitalt 🙂 Förresten det var ett jädrans pillande och ändrade av lagen http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1960729-om-upphovsratt-till-litterara-och_sfs-1960-729