Google Chromecast har blivit en riktig succé med sin breda streamingfunktionalitet och aggressiva prislapp på runt 300 kronor. Framgångarna för Google verkar varit tillräckligt påtagliga att nu Microsoft gör ett seriöst försök att kontra Chromecast med sin egen motsvarighet baserad på Miracast.

Microsofts Chromecast-konkurrent har ännu inte presenterats officiellt och detaljerna är fortfarande något oklara. Men enligt en ansökan hos Wi-fi Alliance ska den lilla streamingdosan, precis som Chromecast, kopplas in i en HDMI-port och drivas med hjälp av USB-ström. Dosan ska som väntat stödja Wi-fi och vara kapabel att helt trådlöst spela upp multimedia eller för den delen spegla skärmen på en smartphone, surfplatta eller dator direkt till din TV-skärm.

Miracast har visat sig vara kapabel till att strömma högupplöst video utan större problem och bör ge en Chromecast-liknande funktionalitet. Däremot finns det idag fortfarande vissa begränsningar i jämförelse med Chromecast. Bland annat finns det inget stöd för att köa mediafiler från flera olika användare samtidigt eller för den delen spela multiplayer spel genom dosan.

chromecast_stream

En annan väsentlig skillnad är att Chromecast använder sig av ett molnliknande system där media aktiveras på en lokal enhet men sedan spelas från en utsatt mediakälla vilket betyder att den styrande enheten inte behöver dedikeras till själva uppspelningen. Miracast däremot använder sig av ett p2p-protokoll där den styrande enheten också står för själva uppspelningen av media, något som bör kunna medföra vissa restriktioner.

Microsoft HD-10 kan lanseras nästa månad?

Det är fortfarande oklart när och till vilken prislapp Microsoft tänker sig introducera sin Miracast-enhet men det är inte otänkbart att företaget presenterar sitt nya tillbehör på IFA 2014. Microsoft har presskonferens den 4:e september och väntas där presentera flera nya modeller i sin Lumia-familj av Windows Phone 8-smartphones.

Källa: NokiaPowerUser via TheVerge


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid