Tidigare idag så fastställde Patent- och marknadsdomstolen att Bredbandsbolaget måste blockera hemsidan The Pirate Bay, ett val som Telenor kritiserar.

Det fastslogs idag att Bredbandsbolaget kommer att bli tvungna att blockera hemsidorna The Pirate Bay och Swefilmer för sina användare under de kommande 3 åren. Det har fått moderbolaget Telenor att reagera starkt.

I ett pressmeddelande skriver Telenor att man tycker att lagen har feltolkats och att man står bakom Bredbandsbolagets strid mot censur på internet.

”Svensk lagstiftning har inget stöd för den här typen av blockering. Tingsrätten tydliggjorde detta, men Patent- och marknadsöverdomstolen har inte tagit hänsyn till lagstiftarens avsikt med den svenska lagen.” – Telenor

Bolaget skriver även hur man känner att denna typ av blockering inte är effektiv för att förhindra spridning av upphovsrättsskyddat material online.

Hela Telenors pressmeddelande finns att läsa här.

The Pirate Bay-grundaren Peter Sunde kommenterar

Peter Sunde, en av grundarna av The Pirate Bay har även skrivit ett debattinlägg angående dagens dom. Han riktar hård kritik mot hovrättens beslut och anser att domen mestadels bara är till för att främja ägarna av underhållningsbranschen och att nätneutraliteten är allvarligt hotat om domar som denna blir vardag.

”I dagens rättsfall gällande TPB så valde en svensk domstol att telekombolagen måste stänga för tillgängen till vissa tjänster. Man har, av en dum välvilja att hjälpa kapitalstarka företag som inte drar sig från att stämma skiten av tonåringar, printrar, barn och gamla, beslutat att bryta nätneutralitetsprincipen och göra telekombolagen medskyldiga till eventuella avtalsbrott som deras kunder gör.” – Peter Sunde i sitt debattinlägg hos Nyheter24

Sunde menar också att dagens dom förmodligen inte kommer att vara den sista av sitt slag. Nu när hovrätten fastslagit att företag med rätt mängd pengar för att kunna föra liknande rättsprocesser så tror Sunde att antalet företag som vill ha kontroll och inflytande över internetanvändare bara kommer att öka.

Hovrättens dom: Bredbandsbolaget måste blockera The Pirate Bay

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid