Flygplansläge innebär inte att din telefon inte skickar data i smyg – det hävdar Edward Snowden, som vill utveckla ett tjuvlyssningsfritt mobilskal.

Den före detta NSA-anställde visselblåsaren Edward Snowden fortsätter hålla sig aktiv i media och verka för bättre integritet på internet, den här gången i samarbete med hårdvaruhackaren Andrew Huang.

Duon har presenterat planer på att utveckla ett mobilskal som ska hjälpa journalister och aktivister att hålla koll på vad deras telefoner skickar ut för signaler när de egentligen ska vara i flygplansläge. Motiveringen är att flygplansläget i moderna telefoner inte bryter enhetens uppkoppling på hårdvarunivå – om din telefon redan har hackats kan både Bluetooth, GPS och wifi skicka ut data i hemlighet som kan användas för att spåra din position.1469037866496_concept-rendering

”Lita inte på flygplansläget”

”Trusting a phone that has been hacked to go into airplane mode is like trusting a drunk person to judge if they are sober enough to drive.”

Tanken är inte att det här är någonting gemene man behöver oroa sig för till vardags, men fenomenet med signalutbyte även i flygplansläge kan användas för att spåra användare med utsatta yrken eller uppdrag. Det kan innefatta allt från politiska flyktingar till journalister som vill undvika att spåras av myndigheter som NSA.

Mobilskalet i fråga agerar dels som ett batteriskal som förbättrar telefonens drifttid, och dels som en varningsmekanism för övervakning. Skalet ska kunna känna av när telefonen skickar trådlös data, och varna användaren.

I nuläget finns planer på ett skal anpassat specifikt för Iphone 6, men i teorin ska samma teknik fungera till i princip vilken telefonmodell som helst. Ännu finns dock inga konkreta tillverkningsplaner, utan skalet är främst ett koncept – en fungerande prototyp utlovas innan årsskiftet. Om prototypen väl fungerar bra kan skalet därefter komma att tillverkas i större skala.

Rubrik

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
AloaloAloaloEn annan KorvenS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zider
Gäst
Zider

Go go gadget foliehatt!

tony
Gäst
tony

du är rätt okunnig va? Edward snowden har avslöjat en hel del som gjorde honom efterlyst. Foliehatt på dig själv för din idioti

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fantastiskt. Ännu ett sätt för brottslingar att kunna flyga under radarn. Jag antar att om man vill slippa brottslighet får man göra det själv, eller kollektivt starta grannsamverkan/medborgargarden för att speja på varandra och avstyra sjuka utvecklingar. Har länge funderat på att starta en lite speciel typ av webbsajt som ska ta itu med korrupta fanskap, förortsmaffia och företag som inte vill ha någon insyn i rädsla att bli ertappade med både det ena och det andra. Denna nyhet gör mig inte direkt mindre sugen på detta. Är jävligt trött på att famla runt i mörker när jag ska förhålla… Läs hela »

Medlem
Marco Usi

Kan du utveckla vad du menar.
Hur kopplar du in förortsmaffian och företag i det här de flesta tänker nog på integritet snarare än att det skulle vara brottslingar som skulle använda sig av det.

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Det tycker jag låter som en toppenidé! Har man stängt av sin apparat ska den banne mig vara avstängd.

Aloalo
Gäst
Aloalo

Lite dumt att han ska nu tillverka apparat som ska ska göra IPHONE telefonerna säkrare. Jag vill inte veta när någon avlyssnar utan stoppa det. Det finns en billigare och säkrare allternativ. Köp ett signal blockerar väska. Kör in telefonen i den så är det slut på det roliga, telefonen kan verken skicka signal eller ta emot, det är absolut det säkraste, säkrare än telefon jammer. Va i helvete vill han hjälpa apple för????

Aloalo
Gäst
Aloalo

Snygg sida Carl

Aloalo
Gäst
Aloalo

Tycker det hela är lustigt. Man kan inte lita på något som man inte kan ha tillgång till strömkällan, alltså kunna stoppa ström in till apparaten, därför har dom inbygd batteri. sanningen är att appele är byggd av amrikansk myndighet, just därför måste man lägga in en bankkort när man första gången ska starta deras telefoner och för att dom ska vara säkra på att kortet är gilltig tar dom en krona från kortet och lägger tillbaka det sen, detta är högsta grad att veta någons identitet med banksäkerhet. När jag köpte en ny iphone 5 för ja tröttnade på… Läs hela »

Aloalo
Gäst
Aloalo

flygplansläge, de e som att ja ska säga till dig höll för öronen ja ska prata hemlis nu. Litar ni på den?