Kazaa har under lång tid varit det populäraste och mest använda fildelningsprogrammet på Internet men nu är det andra tider. Enligt en firma i Kalifornien, BayTSP, som övervakar fildelningsnätverk är det inte längre Kazaa som används flitigast på nätet.
Rivalen eDonkey har nu, efter september månad, fler användare inom P2P-nätverken (peer-to-peer).


BayTSP säger att det hela inte kommer som någon överraskning då Kazaa inte enbart haft svårt med rättsliga påtryckningar utan även halkat efter rent tekniskt. Man säger att eDonkey helt enkelt har mycket bättre system för att hantera stora filer.
I grund och botten beror detta på att Kazaas protokoll utvecklades för ett par år sedan när MP3-filer var det mest eftertraktat formatet på Internet.
Numera är det större fokus på videomaterial som fullängdsfilmer m.m. som tar mycket mer plats och således hanteras på annat sätt. Något eDonkey tänkt på under utvecklingen av sina egna protokoll.


”According to BayTSP, eDonkey averaged 2.54 million users a day in September, while Kazaa averaged 2.48 million users a day. Those figures have fluctuated for weeks, but this was the first monthlong sample in which eDonkey had retained the lead, Ishikawa said.”


Även BitTorrent som säkert många av våra läsare känner till har fått en stor användarbas men denna teknik är svårare att övervaka varpå man inte kan gå ut med några specifika användarsiffror. BitTorrent hade dock redan förra sommaren gått om Kazaa i mängd överförd data på Internet.


Källa: News.com

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid