Datorspel börjar bli allt mer bekräftad som en traditionell sport. Nu kommer dock ett smärre bakslag när SVT meddelar att Counter-Strike legendaren Emil ”HeatoN” Christensen inte får plats i 2015 års säsong av TV-programmet Mästarnas mästare. SVT poängterar samtidigt att dörren inte är stängd för E-sportare i framtiden.

Datorspel är idag inget som bara förpassas till dunkla källarlokaler och egenorganiserade LAN-party. Datorspel har tagit flera kliv närmare att bli en accepterad sport och ser man till prispengar och mediabevakning går alla trender åt samma håll – spikrakt uppåt.

I april 2014 kom E-sporten på tapeten i sport-sammanhang när en gamer vid namn Philip Semmler startade en namninsamling i form av en like-sida på Facebookför att få med CS-legendaren Heaton till 2015 års upplaga av Mästarnas mästare. Ett TV-program som bjuder in folkkära sportprofiler som blivit mästare inom sina respektive grenar. Heaton som dominerat E-sportscenen under många år räknades av alla gamers som en perfekt kandidat för programmet men SVT och andra tyckare var inte lika övertygade. Facebook-sidan för Heatons medverkan fick dock stor och snabb respons från gaming communityn där 10 000-tals underskrifter rullade in i rask takt och idag så har sidan över 40 000 likes.

heaton-bicepsEmil ”HeatoN” Christensen är numera coach för CS-laget Ninjas in Pyjamas – Foto: Rikard “Fearium” Söderberg

Är E-sport en sport?

Kampanjen för Heatons eventuella medverkan väckte en het debatt om huruvida E-sport är en sport och om vilka sportsliga talanger med karriären på hyllan som ska få medverka i det onekligen populära programmet.

I april medverkade Heaton i TV-programmets eftersnack där han pratade om E-sport, sina prestationer och hur hedrad han känner sig över kampanjen. Ett program där SVT åtminstone satte dörren på glänt för en framtida medverkan.

Nu meddelar däremot SVT att Heaton inte kommer att få delta i 2015 års säsong av TV-programmet Mästarnas mästare. Ett besked som givetvis har tagits emot med stor besvikelse i gaming communityn som tillsammans pushat hårt för Heatons medverkan.

Aktuell för en kommande säsong

Anledningen till beslutet sägs vara att kampanjen för Heatons deltagande var för sent ute och i samtal med programmets projektledare ska Heaton fått bekräftat att han fortfarande är högaktuell för en eventuell kommande säsong.

Hur är era åsikter i frågan, är E-sport en ”sport” och tror ni att det bara är en tidsfråga innan Heaton eller andra E-sportare tar sig in i sportsveriges finrum?


Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Henrik EdlundMASSSWEDEPatrik Alowerssonigelqott Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
igelqott
Gäst
igelqott

Nu har jag inte följt mästarnas mästare, men är inte det fysiska sporter som tas upp där? och tävlingar i programmet handlar i största mån om prestationer fysiskt?

Känns inte som att det är rätt forum, isf borde man kunna ta in schack spelare, pokerspelare etc etc.

Jag är tveksam, däremot är det ingen tvekam om att e-sport är en sport, precis som schack etc som jag nämnde ovan. Men jag tycker nog faktiskt inte sådana prestationer passar i mästarnas mästare.

Patrik Alowersson
Gäst
Patrik Alowersson

Aldrig sett programmet i fråga, ser ej på TV.Jag håller dock med om att e-sport är en sport då det kräver förmågor bara träning kan ge.Jag stödjer också fullt ut e-sport för dm som vill utöva den.Problemet jag ser är att e-sport marknadsförs hårt av hårdvarutillverkare och media som nåt alla datorspelare och entusiaster ska syssla med. Men jag vet inte om jag delar synen på att e-sport är bättre av genom prispengar och LAN där e-sport står i centrum.Kan ta villken modärn sport som hellst och titta hur pengar styr och även se hur unga försäker leva upp till… Läs hela »

Magnus
Medlem
Magnus

När bangolfare kan vara med då kan ju e-sport vara med. För man behöver inte duscha efter en bangolf runda.

Henrik Edlund
Medlem
Henrik Edlund

@Patrik Det fina med Enterprise produkter är ju dock att de håller i flera år. Lazer Mouze 2005 Pew pew edition från Razer blir man tvungen att byta oftare än underkläder. 😀