Riksbanken meddelar nu att man börjat undersöka möjligheterna till en digital valuta i Sverige. Beslut om en eventuell e-krona ska tas inom 2 år.

Nu skriver Financial Times att riksbanken börjat undersöka möjligheterna med en digital valuta. Även om pengar redan idag ligger digitalt lagrade på exempelvis din internetbank är pengarna fortfarande knutna till din bank. Om banken går i konkurs försvinner troligtvis dina pengar utan att du kan göra något åt det.

Med en digital valuta och en e-krona skulle privatpersoner få en digital valuta men har mer kontroll över. Exakt hur en e-krona skall hanteras, vilka för- och nackdelar den har för Sveriges ekonomi är dock något oklar. Det är dessa frågor riksbanksdirektionen nu hoppas hitta svar på. För att ta ett officiellt beslut om e-kronans vara eller icke vara inom 2 år.

E-kronan lan bli revolutionerande

cecilia-skingsley-vice-riksbankschef
Cecilia Skingsley, vice riksbankschef (Foto: TT)

– Det här är lika revolutionerande som pappersedlarna för 300 år sedan. Vad innebär det för monetär och finansiell stabilitet? Hur ska vi designa den; ett kort man laddar på, en app eller på något annat sätt, frågar sig vice riksbankschefen Cecilia Skingsley till Financial Times.

En e-krona rimmar väl med det faktum att fysiska papperssedlar blivit allt ovanligare i Sverige. Mängden mynt och sedlar som cirkulerar i Sverige har minskat med 40 procent sedan 2009 och allt fler handlar med kort. Att stoppa pengar i madrassen kommer dock fortfarande kunna vara ett alternativ. Riksbanken menar att en e-krona inte skulle ersätta papperssedlar utan endast komplettera dem.

Digital eller fysisk valuta
Tycker du en e-krona låter som en bra idé eller vill du fortsätta stoppa madrassen med sedlar?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
UlrikFredrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Det finns redan två länder som har officiella digitala valutor, Tunisien som var först och nu senast Senegal. Sen kan hon som statlig byråkrat naturligtvis hylla fiat-baserade pappersvaluta, men för alla oss som inte får den nya valutan först innebär det en konstant stöld av vår egendom till de som hela tiden skapar mer valuta och får den först. Givetvis älskar riksbanken, som gagnar absolut mest av det nuvarande systemet, detta fullständigt vidriga system av att skapa valuta ur tomma intet och ge det ett värde genom att kalla det pengar och ges de möjligheten så kommer de givetvis att… Läs hela »

Medlem

Jag noterar att du inte presenterar något för dig acceptabelt alternativ.

Inte helt förvånande kanske… 😉

Dylikt tugg brukar kunna hittas runt om på internet, främst då kanske bland amerikanska foliehattsbärande Ron Paul-anhängare och dylikt. De brukar också sakna realistiska alternativ till pappersvalutan, guld brukar ofta nämnas men faller på sin egen orimlighet av en mängd anledningar.