AMD:s finansrapport för det tredje kvartalet 2015 ligger på bordet, och resultaten är inte helt överraskande ganska dystra. Trots en ny grafikarkitektur och en relativt stabil enterprise-verksamhet tvingas AMD presentera röda siffror med förlust på nästan 200 miljoner dollar.

År 2015 blev ett viktigt sådant för AMD, då det till slut blev dags att presentera en ny familj grafikkretsar och ta upp kampen med Nvidias populära Maxwell-arkitektur. Som vi konstaterat i våra tester av Fiji-arkitekturen har AMD gjort markanta framsteg vad gäller såväl prestanda som energieffektivitet, men höga priser och låg tillgång har dämpat försäljningen.

Förlust på 197 miljoner dollar

Det har också återspeglat sig i finansrapporten för tredje kvartalet, som ser allt annat än ljus ut. Medan omsättningen har ökat med 13 procent sedan förra kvartalet så har den gått ner med 26 procent sedan samma kvartal förra året, och här är det just grafik- och CPU-delen av företaget som uppges vara den stora boven med låga försäljningssiffror kontra höga utvecklingskostnader. Allt som allt har företaget gått med en nettoförlust på 197 miljoner dollar, en siffra som gränsar till katastrofalt.

Med 755 miljoner dollar kvar på banken och tillgänliga intäkter bland annat från ett samarbete med Nantong Fujitsu Microelectronics har AMD fortfarande ett par händer kvar att lägga på bordet, och förhoppningsvis även ett eller annat ess i rockärmen. Den dystra sanningen är dock att tiden börjar bli knapp för AMD, och om de vill undvika uppköp eller regelrätt konkurs har de mycket att bevisa under det komande året, där den nya processorarkitekturen Zen förväntas bli den avgörande faktorn när den lanseras under 2016.

Källa: Techpowerup

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
ChrilleMakrilleMorkulMichael_ZGruset Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst

Håller alla tummar jag kan för att det ska gå bättre för AMD! 😥

nILGot
Medlem
nILGot

Skulle inte Zen komma Q4? Eller vad har jag missat?
😮
Jag tippar på en papperslansering Q4 med dålig tillgång. Massvolym först Q1 2017.

Doktor
Gäst
Doktor

Jo zen kommer q4 men det är en processor arkitektur. Detta är Fiji en grafikarkitektur

Sebbe
Medlem
Sebbe

Vart finns von Anka när man behöver honom? 🙁

Gruset
Gäst
Gruset

Orksr ej om det blir monopol på allt, vilket det nästan redan är. Jävla amd och deras ineffektiva processorer och gpus, de måste steppa upp. Om inte blir marknaden ett helvete och priserna för höga.

Michael_Z
Gäst
Michael_Z

Det är ledningen det är fel på inte produkterna/teknologin.
Jag har iaf stöttat de genom att köpa 4 nya AMD kort

Medlem
Marviken

Skulle bli jävligt förvånad om AMD finns kvar när ZEN ska lanseras.

Morkul
Medlem
Morkul

Om AMD kan få till nästa generation GPU så att den klarar 4k uppläsningar med bra prestanda samtidigt som nVidia misslyckas så genererar de snart vinns igen. Annars blir det nog tungt, Svårt att de hur de ska kunna generera några större vinster på CPU sidan.

ChrilleMakrille
Gäst
ChrilleMakrille

Det fungerar redan som monopol på cpusidan. Intel släpper bara processorer i en takt så att AMD inte hänger med. Om de vill kan de säkert dumpa priserna och släppa nya processorer så att AMD inte säljer några CPUer alls. Men de gör allt för att maximera sin vinst och tar det lugnt istället. Tar så mycket de kan och släpper cpuer i en lagom takt för att hålla AMD stången, vilket inte är speciellt svårt. Tyvärr är det kört för AMD, det är bara en tidsfråga innan de får ge upp helt om de inte kommer på någon brilliant… Läs hela »