Small preview imageDTS är för de flesta ingen nyhet, kort och gott handlar det om en ljudteknik likt Dolby Digital som används för att förmedla surroundljud i bland annat bioanläggningar. DTS är bland annat väl förekommande på DVD-filmer, men nu verkar det som att vi även ska få ta del av tekniken i våra datorer. DTS har nämligen knutigt avtal med både C-Media och Realtek som betyder att de två ljudkretstillverkarna kommer integrera DTS ljudteknik i kommande kretsar. C-Media och Realtek är två ledande leverantörer av integrerade ljudkretsar för moderkort och nu verkar det som att vi kommer få se moderkort kapabla att skapa och skicka ut en DTS-signal från din PC.

DTS Connect heter den PC-satsning som DTS nu startat och den innehåller två olika DTS-ljudformat, DTS Interactive och DTS Neo:PC. De båda teknikerna agerar helt digitalt och kan genom en S/PDIF kontakt leverera en DTS-ljudsignal till en DTS-kapabel surroundförstärkare.


”Taking full advantage of the maximum data throughput of the digital interface, DTS Interactive provides a single cable connection via S/PDIF digital audio output to a DTS-enabled surround sound system by encoding all audio into a DTS-compatible bitstream at 1.5Mbps. Neo:PC, based upon DTS’ Neo:6 matrix surround technology, transforms any stereo content such as MP3, WMA or CD audio, into a 7.1-channel surround sound experience.”


Detta låter faktiskt mycket lovande och får oss att tänka tillbaka på den gamla goda tiden när nForce2-styrkretsens ljudprocessor kunde encoda allt ljudmaterial till en Dolby Digital 5.1-signal i realtid. En egenskap väldigt många saknar på dagens nForce-styrkretsar. Denna gång handlar det faktiskt om en bättre ljudsignal, DTS har högre bitrate än DD5.1, men frågan är hur C-Media och Realtek kommer omvandla ljudsignalerna till DTS-signaler. Vi förmodar att man kommer ta hjälp av processorn och inte gör allting i sin egen ljudkrets som nForce2, men det är nog en smäll många är beredda att ta då dagens processorer knappast har problem med en sådan uppgift.


Källa: DTS

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments