Taiwans högsta domstol har funnit att Samsung stulit viktig teknik från TSMC för att tillverka transistorer för processorer. Samsung och TSMC:s 14 och 16nm-processorer sägs nu vara så gott som identiska. Mannen som ska ha stulit informationen får ett otroligt milt straff: han får inte jobba mer för Samsung i år men kan komma tillbaka i januari.

Inför lanseringen av Apples nya Iphone har det spekulerats kring vilket företag som kommer att få äran att tillverka den nya Apple A9-processorn. Enligt rykten är det både TSMC och Samsung som tillverkar processorn. Hade allt gått rätt till hade det kanske blivit TSMC som varit ensamma om kontraktet. Taiwans Högsta domstol har nu kommit fram till att en tidigare TSMC-anställd tog med sig företagshemligheter när han anställdes av Samsung och att dessa har påverkat företagets teknikutveckling.

TSMC vinner i domstol, besegras på marknaden

Enligt den nya domen lämnade Liang Mong, som tidigare varit forskning- och utvecklingschef för TSMC, sitt jobb och blev anställd på ett universitet som drevs av Samsung. Hans elever var Samsung-anställda som jobbade tillsammans med honom för att utveckla företagets transistortillverkning.

En expertgrupp som gjorde uttalanden i domen ska ha studerat de två företagens senaste transistorer för att lokalisera likheter mellan dem. Enligt rapporten ska företagens 65 nanometertransistorer skiljt sig mycket från varandra men de två företagens 45 och 28 nanometerstransistorer ska ha haft fler viktiga likheter. 16 och 14 nanometerstransistorerna som företagen nyligen börjat producera sägs vara så gott som identiska. Enligt expertutlåtandet ”skulle det vara svårt att se om en produkt kommer från Samsung eller TSMC, om man bara kollar på deras struktur”. Enligt det taiwanesiska magasinet CommonWealth ska Liang Mong ha spelat en nyckelroll i Samsungs utveckling av 16 och 14 nanometersteknik, vilket bland annat lett till att TSMC nyligen erkänt sig som förlorare på årets FinFET-marknad.

Den taiwanesiska domstolen har alltså funnit Liang Mong skyldig för att ha läckt företagshemligheter till Samsung. Mannens straff är dock varken skadestånd eller fängelse. Liang Mong får helt enkelt inte jobba på Samsung mer i år, men kan börja igen i januari.

Källa: Digitimes

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RMorkulAMD73RKAnton Widermark Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack NHW, Digitimes och speciellt tack till alla inblandade i att detta uppdagats!Misstänker att detta endast är bubblande på ytan och att stölder som dessa görs väldigt ofta i branschen.Det milda straffet från Taiwan tyder på att deras inställning är att: ”Jomen det är sånt som händer och alla har ju gjort detta nån gång”. Dom ser helt enkelt detta som ett oallvarligt bagatell-brott. I Sverige är det väl ganska allmänkänt att om man exempelvis slutar jobba på Ericsson och senare blir anställd av någon utländsk aktör från den delen av världen så finns det inga skrupler utan man blir… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”S0urcerr0R”]Det milda straffet från Taiwan tyder på att deras inställning är att: ”Jomen det är sånt som händer och alla har ju gjort detta nån gång”. Dom ser helt enkelt detta som ett oallvarligt bagatell-brott.[/quote] Eftersom vi ännu inte vet vilket Straff Samsung kommer att få, om de kommer att få något straff eftersom domen ännu inte har vunnit laga kraft och kan komma att överklagas, så är det svårt att säga hur deras inställning är. Straffsatsen för detta brott är ungefär samma som i Sverige, dock långt ifrån vad det är i USA. Så alltså har vi i… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Rättssystemen i Asien är rätt korrupta, speciellt när det kommer till att skydda inhemska företag. Jag hade väntat mig rätt hårda straff på Taiwanesen som läckte infon, men jag räknar med att Samsung kommer få pynta för det.

I övrigt kan jag meddela att informationsutbyte är vardagsmat – folk hoppar mellan företag som de byter skor, och företagen utnyttjar det. Bästa exemplet jag hört på temat är att ASUS har en datingservice där de fixar ihop sina egna anställda med anställda på Pegatron, delvis för att komma åt information.

Anton Widermark
Gäst
Anton Widermark

[quote name=”Morkul”][quote name=”S0urcerr0R”]Det milda straffet från Taiwan tyder på att deras inställning är att: ”Jomen det är sånt som händer och alla har ju gjort detta nån gång”. Dom ser helt enkelt detta som ett oallvarligt bagatell-brott.[/quote] Eftersom vi ännu inte vet vilket Straff Samsung kommer att få, om de kommer att få något straff eftersom domen ännu inte har vunnit laga kraft och kan komma att överklagas, så är det svårt att säga hur deras inställning är. Straffsatsen för detta brott är ungefär samma som i Sverige, dock långt ifrån vad det är i USA. Så alltså har vi… Läs hela »

RK
Gäst
RK

I ett samhälle där människor har möjligheten att byta jobb mer eller mindre efter egen vilja är kunskapsspridning och läckage mellan konkurrerande företag så gott som omöjligt att hindra. Att detta sker i gigantisk utsträckning helt utan att företag har någon som helst möjlighet att stoppa det vänder jag mig dock kraftigt emot. Samtliga mina anställningskontrakt har innehållit en så kallad non compete-klausul vilka allt som oftast ser likadana ut: den arbetsgivare som lämnas har genom klausulen möjlighet att hindra en f.d. anställd att ta arbete hos en konkurrent inom 12 månader i utbyte mot att betala mellanskillnaden mellan den… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Widermark”]Överklaga en dom från HÖGSTA DOMSTOLEN!? Är du full eller bara allmänt ovetande?[/quote] I Taiwan så har du första instans: District court, andra instans: Taiwan High Court, tredje instans: Supreme Court. I USA är det normalt sätt över eter courts of appeal (instans 2) men så är det inte i alla länder. Om du läser de flesta media, bland annat det som NH länkar så ser du att denna dom kommer från second-instance, alltså det är en instans kvar i rättssystemet. Vilket fall så pratas det redan i Koreanska media om huruvida Samsung kommer att överklaga denna dom… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Asien kopierar och förfinar allt.Kunde man så borde man inte köpa något av asien. hålla sig till svensk tyskt och från USA tex.Nu snackar man ofta om Kina kopier.Men vad gjorde japan och gör en idag tex? Finns mycket jag har köpt som är från japan. MC.Bil och massa elektronik.Blev tysk bil nu och blir det mc blir det franskt nästa gång. Svenskt går inte köpa.Allt köps upp och det är precis som EU motståndarna sa innan valt om EU.Till och med berätta dom om tiggarna. Få lyssna och nu har dom fått rätt i nästan allt.Jag hoppas på frihandelsavtalet… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Förutom att jag försöker undvika produkter från USA lika mycket som från Kina, då båda är länderna är lika dåliga fast på lite olika sätt, så håller jag med AMD73. Kan jag så köper jag Svenskt andra hand europeiskt.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Morkul”]Straffsatsen för detta brott är ungefär samma som i Sverige, dock långt ifrån vad det är i USA. Så alltså har vi i Sverige samma attityd som Taiwan.[/quote]Skillnaden är att Sverige har förhållandevis låga straff för alla sorters brott.Många av länderna där borta är stenhårda när det kommer till vissa saker (typ att snacka skit om regeringen), men när man kopierar företagshemligheter på det här sättet rycker dom bara lite på axlarna.[quote name=”AMD73″]…[/quote]Det låter ganska sunt. 🙂Japan är ett av länderna där borta som jag har lite mer respekt för. I deras kultur finns det iaf många som är… Läs hela »