Sony har nu visat hur framtida generationer av bildskärmar och TV-apparater kan te sig. Företaget har utvecklat en OLED-display som med en bildyta på 4,1-tum endast mäter 80 mikrometer i profil. Detta gör det möjligt för hela displayen att inte bara böjas fram och tillbaka utan helt sonika viras runt en cylinder, något nu Sony demonstrerar i ett videoklipp.

Den ultratunna OLED-panelen drivs av organiska tunnfilmstransistorer (OTFT) som med ett nytt organiskt halvledarmetrial (peri-Xanthenoxanthene) ger bättre egenskaper och leder ström åtta gånger effektivare än vanliga OTFT paneler. Genom att placera den integrerade krets som styr själva bildsignalerna utanför displayytan kan man böja och rulla själv panelen utan att skärmen tar skada. Enligt Sony ska man inte ens efter 1 000 rullningar kunna se någon skillnad i bildkvalité eller skador på displayen.

Upplösningen är på 432 x 240 pixlar och displayen visar upp till 16,8 miljoner färger med ett kontrastförhållande på 1 000:1. Sony ser de primära användningsområdena som elektroniska papper och ska officiellt tillkännage tekniken under SID 2010 den 27 maj i Seattle.

Med sin extremt tunna profil och flexibla egenskaper kan vi på NordicHardare se mängder av intressanta användningsområden för Sonys nya teknik och just böjbara displayer lär vi få se mer av de närmaste åren.

{youtube width=”560″ height=”340″}s4c2KnBKXu4{/youtube}

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid