Sharp är en aktör som ligger i framkant med ny skärmteknik, och nu har företaget presenterat en ny typ av skärm som inte längre är fängslad till en rektangulär form. ”Free form display” är för närvarande i prototypstadiet, och ska kunna byggas i valfri form, med närmast inexistenta skärmramar.

Traditionella skärmar är bundna till en rektangulär form, dels på grund av hur de programmeras och dels på grund av hur skärmkontrollern och annan kontrollelektronik integreras i skärmramen. Under det senaste året har vi fått se en del exempel på runda skärmar i exempelvis smarta armbandsur, och nu vill japanska Sharp ta steget längre med en IGZO-baserad skärm som kan byggas i mer eller mindre helt valfri form.

sharpfreeform

Sharp ska ha åstadkommit detta genom att istället integrera merparten av skärmstyrningen direkt i själva panelen snarare än i kanterna och ramarna. På så sätt kan panelen dels byggas i mer eller mindre vilken form som helst, samtidigt som skärmramen kan skalas ner till näst intill obefintlig storlek.

Bland annat kan tekniken, som kallas ”free form display”, användas till instrumentbrädor i bilar och kroppsburen elektronik som smarta klockor eller armband. Men den kan även användas till mer kreativa former av smartphones, surfplattor och annan elektronik framöver.

I nuläget är skärmtekniken endast i prototypstadiet, och massproduktion är tänkt att inledas ”så snart som möjligt”. Förhoppningsvis får vi se tidiga produkter med free form display under första halvan av 2015.

Källa: Sharp via The next web


Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl HolmbergGadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Kan vi få en liten jämförelse med AMOLED – fördelar och nackdelar?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]Kan vi få en liten jämförelse med AMOLED – fördelar och nackdelar?[/quote]

Det blir tyvärr svårt i och med att vi fortfarande inte vet särskilt mycket om panelen, utöver det allra mest grundläggande. Men mer information bör komma under hösten!