Skärmtillverkaren Sharp har på senare tid börjat lägga mer krut på utvecklingen av skärmar till mindre enheter så som smartphones och är bland annat leverantör till senaste Iphone 5. Nu har företaget inlett massproduktion av en högupplöst 5-tumsskärm, frågan är till vilken telefon?

Det har vid tidigare demonstrerats skärmar för smartphones med en 1 080 x 1 920-pixel upplösning från bland annat LG, densamma som används i de flesta TV-apparater. Den japanska skärmtillverkaren Sharp inledde massproduktion i slutet av september och det bör alltså bli Sharps skärmar som kommer hitta in i de första telefonerna med Full HD-upplösning.

Den nya skärmen är ganska stor på 5,0-tum, vilket är marginellt större än den 4,8-tumsskärm som finns i storsäljaren Galaxy S III. Pixeldensisteten ligger på 441 pixlar per tum och bör ge användare en minst sagt skarp bild.

Telefon ”Sharps nya skärm” Sony Xperia S Iphone 5 Samsung Galaxy S III
Skärmstorlek 5,0″ 4,3″ 4,0″” 4,8″
Upplösning 1 080 x 1 920 720 x 1 280 640 x 1 136 720 x 1 280
Pixeldensitet 441 DPI 342 DPI 326 DPI 306 DPI

Med tanke på att skärmen massproduceras måste Sharp ha någon aktör som tänker använda sig av skärmen. Den kinesiska Oppo Finder 5 har bekräftats ska få en sådan skärm och det är med största sannolikhet Sharp som ligger bakom skärmen till den här telefonen. Vad som kan vara mer intressant för oss i Sverige, har det länga ryktats om att HTC ska ha en smartphone med denna upplösning på gång. HTC har dock valt att varken förneka eller bekräfta dessa rykten.

En intressant detalj är att Sharp inte nämner någonting om strömförbrukningen med den nya skärmen. Skärmen är den komponent som generellt drar mest ström vid användning och den här höga pixeldensiteten bör göra det svårare att få ett bra ljusgenomsläpp. Om telefontillverkare kompenserar detta genom ett större batteri, eller om det äns är ett problem, återstår att se när de första produkterna släpps.


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
shaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Tack Sharp. Mera fullhd till folket.

Blev dock överraskad av titeln. Räknas 5″ fortfarande som ”telefon” per definition? Vart går gränsen, och varför verkar den växa, undrar man? 🙂

Det finns ett till användningsområde som jag tror många har missat. Det är sånna där head-mounted-display. Där behöver man hög upplösning på liten yta. Se http://oculusvr.com/

/s