Philips_40k

Philips är en av flera tillverkare som satsar på skärmar med 4K-upplösning. Förutom en mer traditionell 4K-skärm i form av en 28 tum stor TN-modell har tillverkaren nu även ett större ess i skjortärmen. Philips BDM4065UC som är en datorskärm på hela 40 tum och som trots 4K-upplösning kostar blott 7 500 kronor.

De första 4K/UltraHD-skärmarna som dök upp på marknaden använde sig av förhållandevis stora och påkostade skärmpaneler på runt 31-32 tum men i ett försök att nå en bredare kundkrets har priserna och då även storlekarna pressats en hel del på senare tid. Idag mäter de flesta nya 4K-skärmar snarare oftast 28 tum och använder sig av billigare TN-paneler.

Med sin nya jätteskärm BDM4065UC tar Philips ett nytt grepp på 4K-marknaden och vänder upp och ner på utvecklingen. Philips har tryckt in en hela 40 tum stor VA-panel med 3 840 x 2 160 pixlars upplösning. Det är den solklart största 4K-skärmen på konsumentmarknaden där Sharp PN-K321H hittills haft tätposition med sina 32 tum.

Största 4K-skärmen på konsumentmarknaden

Philips landar med andra ord i en helt egen liga med sin 40-tums modell och särskiljer sig även från de flesta modeller på marknaden med sin VA-panel. Vertical alignment-paneler utvecklades som ett mellanting av TN och IPS-paneler i ett försök att skapa en prisvärd skärmpanel med de bästa egenskaperna av de två föregångarna. VA-paneler har generellt bättre svärta och kontrast, där även färgåtergivning brukar vara snäppet bättre än hos TN-paneler. Samtidigt kan responstiden, trots låga specificerade 3 millisekunder, vara något högre vid skiftningar mellan två mörkare färgtoner.

Övriga specifikationer som listats hos svenska återförsäljare är ett kontrastförhållande på 50 miljoner:1 (5 000:1 statisk), 3 millisekunders responstid, 178 graders vertikal betraktningsvinkel, inbyggd USB 3.0-hubb, VGA, HDMI, Minidisplay-port samt Displayport-anslutningar samt inbyggda högtalare. Måtten är satta till 58,9 x 90,4 x 21,3 centimeter och skärmen väger 9,7 kilo.

Aggressiv prissättning

En på det stora hela välutrustad skärm där det mest häpnandsväckande trots allt är prislappen. Philips BDM4065C går idag att förhandsboka med ett pris på under 7 500 kronor, bara någon tusenlapp mer än dagens TN-baserade 28-tums modeller och hälften mot vad mer påkostade 31,5 tums modeller kostar idag.

Uppdatering 2014-10-29: Just nu går det att förhandsboka Philips BDM4065UC på Dustinhome.se för 6 990 kronor. Tipstack till StrixQ!

Den officiella informationen kring Philips BDM4065UC är ganska knapphändig men svenska datorbutiken Komplett.se lyckades plocka fram den officiella produktspecifikationen och meddelar att skärmen kommer att levereras till konsumenter någon gång under december månad. En trevlig, om än kanske något stor, stoppning till julstrumpan.


DELA

Leave a Reply

10 Kommentarer på "Philips laddar med 40 tums 4K-skärm för under 7 500 kronor"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Idus
Gäst

NU börjar vi prata om något som fångar min uppmärksamhet.

OM man bara böjer den något så jag får plats med den där mina 3st 23″ står på mitt hörnskrivbord, så vore det toppen!

😆

StrixQ
Gäst

Vad behöver man för grafikkort för att köra denna skärm?
Spelar inget speciellt, ser Netflix, surfar, office, Google Earth etc…

Någon som vet?

omark96
Gäst

[quote name=”StrixQ”]Vad behöver man för grafikkort för att köra denna skärm?
Spelar inget speciellt, ser Netflix, surfar, office, Google Earth etc…

Någon som vet?[/quote]

Om du inte tänker spela i 4k-upplösning så kommer det med allra största sannolikhet räcka med vilket nyare graffikkort som helst. Du kan läsa lite mer här om du är intresserad:

http://www.pugetsystems.com/labs/articles/4K-Monitor-Requirements-and-Usage-492/

StrixQ
Gäst

Tackar för länken.

Såg att ett hyfsat kort inte är så värst kostsamt.
Asus GeForce GTX 970 Strix.

Det borde väl fungera, även om ungarna skall spela Minecraft….
Lär ju aldrig få ha datorn ifred med en sådan skärm.

StrixQ
Gäst

6990:_ på dustinhome

bompaz
Gäst

Någon som vet vad det är för program där de har gjort sovrummet på skärmen?

Desmond
Gäst

[quote name=”bompaz”]Någon som vet vad det är för program där de har gjort sovrummet på skärmen?[/quote]

Maya: http://www.autodesk.com/products/maya/overview

Tempel
Medlem

Vad är den horisontella betraktningsvinkeln? Med en så stor och bred skärm så kommer ju det vara ett problem om den är dålig.

wpDiscuz