Som en av världens största tillverkare av skärmpaneler för mängder av olika enheter behöver LG ständigt arbeta på att förbättra sin skärmteknik. Nu meddelar tillverkaren att man gjort stora framsteg med sin OLED-teknik, bland annat genom att lyckas återuppliva döda pixlar med hjälp av laser.

I en OLED-panel är varje individuell pixel sin egen ljuskälla, i form av ytmonterade lysdioder direkt på en krets. Det innebär bland annat att OLED får en oerhört bra svärta, då områden som ska visa mörker helt enkelt stänger av sin belysning helt och hållet, och även att panelerna tillverkas med en metod som är jämförbar med processorer, flashlagring och internminne. Lager av olika ämnen läggs som grund innan själva komponenterna etsas fram med lasrar.

Medan det dels innebär att OLED har stor potential när det kommer till massproduktion och hög upplösning så innebär det också att en ny tillverkningsteknik för OLED-paneler även medför risker snarlika dem hos flashminnen eller processorer. Problem kan uppstå under tillverkningen, med en helt eller delvis obrukbar panel som följd. En möjlig konsekvens är döda pixlar, och om för många pixlar inte klarar sig genom tillverkningen måste panelen kasseras. Ju fler döda pixlar eller andra fel under tillverkningsprocessen, desto färre paneler som kan säljas och därmed sätts desto högre priser för konsumenten.

En lösning som LG har tagit fram för att få fram fler brukbara paneler är återuppliva döda pixlar med hjälp av en laser. Tillverkaren har inte släppt någon information om exakt hur processen fungerar, men meddelar att det ska vara effektivt för att ta fler paneler till säljbart skick. På så sätt kan fler paneler tillverkas, med billigare och fler skärmar till konsumenterna som följd.

LG ska även ha gjort en rad andra framsteg i sin OLED-teknik som förhoppningsvis bidrar till att vi snabbare får se ett genomslag med billigare OLED på marknaden. Den idag omständiga tillverkningsprocessen med hög risk för defekter är en stor anledning till att tekniken fortfarande kommer med ett rejält prispremium idag, och fortfarande inte har hittat ut på exempelvis TV-marknaden i full skala.

Källa: Etnews


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid