dell_5k

4K-monitorer håller sakta på att ta över marknaden för PC-skärmar och på lång sikt även TV-apparater, men Dell vill redan nu gardera sig längre än så. Företaget håller nämligen på att förbereda en nya skärm för professionella användare med 5K-upplösning, eller 5 120 x 2 880 pixlar.

Skärmar med 4K-upplösning har väldigt snabbt spridit sig nedåt i pris, och idag kan du få tag i en 28-tumsmodell med TN-panel för cirka 5 000 kronor. Vill du ha en lite vassare IPS-panel, exempelvis för professionell bildredigering, springer priset iväg till cirka 7 000 – 8 000 kronor. Det är såklart fortfarande en del pengar för en datorskärm, men väldigt humana siffror jämfört med bara ett halvår sedan.

dell_5k_3

Det finns dock fortfarande utrymme för en ännu högre upplösning om 4K väl blir vardagsmat för konsumenter. Under tiden som 1080p varit standardupplösning för datorskärmar har professionella användare och entusiaster kunnat sträcka sig till en ännu högre upplösning, 2 560 x 1 440 eller QHD. Och precis som att 4K är fyra gånger upplösningen hos 1080p så är 5K fyra gånger upplösningen hos QHD.

dell_5k_2

Dell blir nu den första skärmtillverkaren som tillkännager att en skärm med 5K-upplösning kommer släppas innan årsskiftet. Skärmen kommer ingå i Ultrasharp-familjen och få en upplösninng på 5 120 x 2 880 pixlar, fördelat över en 27 tum stor panel. Det innebär en pixeltäthet på 218 pixlar per diagonal tum, märkbart mer än de 157 pixlar per diagonal tum som gäller för dagens 28-tums 4K-skärmar.

Ännu har inga kompletta specifikationer publicerats, så det är fortfarande oklart vilken paneltyp som kommer användas. Vad vi däremot vet är att skärmen kommer innehålla en ett par 16-watts stereohögtalare från Harman Kardon, en 6-portars USB-hub och en minneskortsläsare.

Lanseringen sker förmodligen inte förrän framåt slutet av fjärde kvartalet, med ett ännu okänt svenskt pris. I USA blir dock riktpriset 2 500 dollar, så räkna med att behöva lägga ut närmare 20 000 kronor för att vara tidigt ute med 5K på skrivbordet.

Via: Bit-tech

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid