Displayport 1.4 har nu spikats av VESA-organisationen och med den färdiga specifikationen står det nu klart vad nästa generations videogränssnitt kommer att möjliggöra. Displayport 1.4 ska genom små och smidiga USB Type-C kablar leverera videosignaler på upp till 8K-upplösning samt HDR-stöd.

Displayport 1.4 är en vidareutveckling av Displayport 1.3 som väntas dyka upp på marknaden under sommaren när både AMD och Nvidia lanserar en ny generation av grafikkort. Medan Displayport 1.3 ska öppna dörren för 8K-upplösningar och 4K-upplösning vid 120 hertz kommer Displayport 1.4 med flera trevliga nyheter.

Läs mer: AMD avslöjar satsning på 4K vid 120 hertz och HDR under 2016

Genom sitt stöd för Display Stream Compression (DSC) komprimerar Displayport 1.4 videoströmmen ytterligare och effektivare än tidigare vilket gör det möjligt att bland annat aktivera HDR-stöd även vid 4K med 120 hertz uppdateringsfrekvens. HDR ger som bekant betydligt bättre detaljåtergivning i både extremt mörka och ljusa partier av scener för en mer inlevelserik upplevelse. Med i specifikationen för Displayport 1.4 finns även HDR meta transport, en teknik som krävs i HDR-kompatibla bildskärmar och som gör det lättare att konvertera signaler mellan Displayport 1.4 samt HDMI 2.0.

Läs mer: Nya kontakten USB type-C får videostöd via Displayport

Medan många produkter kommer att fortsätta använda sig av fullstora Displayport-kontakter kommer Displayport 1.4 även stödjas över USB Type-C vilket är en betydligt mindre och smidigare kontaktkabel som förutom video- och ljudsignaler även kan leverera datasignaler av olika former.

DisplayPortAltMode

Även om Displayport 1.4 nu spikats lär det dröja länge innan de första kompatibla produkterna dyker upp på marknaden. Displayport 1.3 spikades så sent som i slutet av 2014 men väntas alltså inte hitta ut på marknaden förrän i sommar.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid