Intressant nog verkar det vara mobilsidan som blir först med att dra igång med virtuell verklighet, medan headset för PC-marknaden såsom Oculus Rift dröjer. Samsung har redan presenterat sin produkt Gear VR för Galaxy Note 4, men nu får företaget oväntad konkurrens i form av ett kostnadseffektivt headset från Carl Zeiss.

Carl Zeiss är en aktör vi oftast är vana att se inom kameraindustrin som välkänd tillverkare av linser. Det är en expertis som nu även har spridit sig till VR-markanden i form av företagets första VR-headset VR One. Precis som Samsungs lösning Gear VR rör det sig inte om en komplett lösning med inbyggd skärm utan snarare en uppsättning optik och sensorer för att montera en mobiltelefon.

ZEISS-VR-ONE-LEFT

Till skillnad från Gear VR så är dock inte VR One låst till en enda telefonmodell, utan är tänkt att fungera med valfri mobiltelefon med en skärmstorlek mellan 4,7 och 5,2 tum. Optiken i VR One ska möjliggöra ett 100-graders synfält, vilket är i linje med exempelvis Oculus Rift.

ZEISS-VR-ONE_2

Det kommer släpppas ett öppet utvecklarkit till Android och Ios som kan användas för att programmera spel och applikationer via grafikmotorn Unity3D. Carl Zeiss kommer även släpppa en egen applikation för VR One som kan användas bland annat för att titta på Youtube, 3D-film och en omslutande 3D-version av Google Streetview.

Särskilt intressant är att prislappen kommer ligga på 99 dollar, eller omkring tusenlappen inklusive moms när eller om VR One lanseras i Sverige. Förbeställningar kan redan göras på utvalda markander.

Läs mer på Carl Zeiss VR One:s hemsida.

Källa: Carl Zeiss via Android Community


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
bennycv Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
bennycv
Gäst
bennycv

Mobil? Låter lite b. En mobil har ju kraft som en dator från 2000 (eller en ny mac!). Kan man inte koppla den till datorn och spela kvalitetspel?