AMD Freesync är motsvarigheten till Nvidia G-sync, en teknik som ger ett närmast perfekt flyt i dina spel och videoupplevelser genom att synkronisera grafikkortets bildfrekvens med skärmens uppdateringsfrekvens. Nu säger AMD i ett pressmeddelande att nya kretsar för Freesync-skärmar är på väg och landar i Q1 2015.

AMD skriver i ett pressmeddelande att man nu fått stöd från de största tillverkarna av videoskalare som börjat utveckla nya kretsar som är kompatibla med den nya adaptiva synkroniseringstekniken som finns specificerad i Displayport 1.2-gränssnittet. Själva grundtstödet för AMD Freesync finns alltså redan tillgängligt i Displayport-standarden men det krävs även videoskalare i våra skärmar som förstår sig på hur man ska kommunicera och synkronisera uppdateringsfrekvensen med din dators grafikkort. Videoskalare som AMD nu menar ska vara under utveckling och bör dyka upp i skärmar under första kvartalet 2015.

Kretstillverkarna Realtek, Mstar och Novatek har alla valt att backa satsningen på Freesync och påbörjat utvecklingen av nya videoskalare. Tillsammans med AMD lovar tillverkarna om en inte bara billigare lösning än Nvidia G-sync, som kräver påkostade beräkningskretsar i monitorerna, utan även ny funktionalitet.

”The new scalers from MStar, Novatek and Realtek also will give monitor vendors access to a comprehensive set of features not available with other dynamic refresh technologies. Example features include: picture scaling, on-screen display (OSD), HDMI®/DVI inputs for legacy users and DisplayPort™ High Bit Rate Audio.” skriver AMD i ett pressmeddelande.

Stöd för upp till 3 840 x 2 160 pixlar vid 60 hertz

De nya videoskalarna kommer att stödja Displayport 1.2a vilket konkret betyder Freesync-stöd för FHD (1920×1080) och QHD (2560×1440) i upp till 144 hertz medan UHD (3840×2160) skärmar får nöja sig med upp till 60 hertz. Det senare en begränsning som troligtvis kommer att lyftas bort när marknaden anammar den kommande Displayport 1.3-standarden.

34UC97_large_02_InscreenVi håller även tummarna för ultrawide-skärmar med 3 440 x 1 440 pixlars upplösning och Freesync-stöd.

FreeFreesync kommer till skillnad mot G-sync att bli en öppen standard och positivt är också att även Nvidia valt att ge sitt stöd för Freesync. Exakt hur de två teknikerna kommer att prestera i jämförelse mot varandra återstår att se men räkna med att få bättre spelflyt än någonsin under 2015 – oavsett grafikkortstillverkare.

Relaterade artiklar

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
AndréxPerry81 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Clarence Hogland

hmm, bara jag eller tror någon annan att vi börjar se gamla AMD i farten igen?
Syftar till tiden då dom låg i framkant 🙂

En känsla jag har fått senaste året och förhoppningsvis en snabbt kommen framtid så vi inte står still med Intel, och till viss mån Nvidia, endast.

Perry81
Gäst
Perry81

Tummen upp för AMD!!! Ingen jävla proprietär skit! 🙂

Andréx
Gäst
Andréx

2 sådana skärmar tack.