Display Taiwan är en mässa som riktar sig mest mot företagskunder och tillverkare men efter att Computex slagit igen sina portar tog vi oss en närmare titt på displaymarknadens trender.

Knappt hade Computex hunnit stänga igen sina portar för det här året innan nästa teknikmässa öppnade upp i samma lokaler. Det var dags för den elfte upplagan av Display Taiwan. Precis som namnet antyder är detta en mässa som går i skärmarna och ljusets tecken där de senaste trenderna och teknikerna visas upp. Detta är en mässa som främst, för att inte säga enbart, är inriktad mot företag vilket snabbt märks då det är väldigt få bolagsnamn som känns igen. De flesta bolagen är dock enorma aktörer och står bakom leveranser till många av de större märkena inom skärmbranschen. NH har varit på plats och gjort sitt yttersta för att rota reda på det mest intressanta nyheterna åt er!

 


En bråkdel av utställningsområdet

Först ut är LiteOn som visade upp en intressant konceptdator, inte för att Liteon själva producerar datorer däremot arbetar de mycket med ljus vilket gjorde detta koncept speciellt. Dels hade de smyckat datorn med lite ljus i fronten på ett litet bärhantag de satt fast på datorn, de hade lagt till en ljusremsa som löpte runt skärmlisten vilket kunde ändra färg. De hade ett bakrgrundsbelyst tangentbord samt att de hade lagt till en list ovanför tangentbordet som kunde visa olika meddelanden exempelvis om mail mottagits. Men, det mest intressanta med datorn vad baksidan på skärmen i vilken de implementerat en LED-film. Med hjälp av denna film kunde meddelanden eller bilder med viss rörlighet visas på baksidan skärmen.

 


LED-teknik i överflöd..

på LiteOns laptop koncept

Den LiteOn-representant NH pratade med exemplifierade detta med en bild på sig själv där man blinkade med ena ögat. Vidare sade LiteOn sade att de behövde 1 mm utrymme för att kunna lägga in denna film i en skärm samt att priset för denna film låg runt 0.7-1 USD. Filmen finns tillgänglig i dagsläget för tillverkare att beställa och just nu är kontrakt skrivet med en större tillverkare för att använda den här tekniken i deras datorer. Vilken ville inte LiteOn i dagsläget kommentera men menade på att det var en aktör att räkna med.

 


LiteOns monter

Bakomskärmslig LED-film

 


Spegel, spegel på datorn där..

Vi pratade även med miniskärmsleverantören Univision, mest känd för OLED-skärmarna bakom Art Lebedevs uppmärksammade tangentbord Optimus Maximus. Optimus Maximus är det tangentbord som istället för vanliga knappar har små LED-skärmar under varje tangent som indikerar vad som händer vid ett knapptryck. Det intressanta var att Univision inte såg några hinder för att tillämpa samma teknik i ett Laptop-tangentbord och framhävda att deras skärmar enbart krävde 1.4mm på höjden. Vad vi dock erfar är att detta hade kunnat bli problematiskt dels på grund av en ökad energiåtgång samt på grund av kvalitetsskäl. I Optimus Maximus trycks inte själva OLED-skärmen ner utan enbart ett plasthölje som omger denna för att minska slitaget. Frågan är hur detta hade kunnat omarbetas till laptop-koncept. Dock är det en kittlande tanke. Ytterligare grävde vi fram att varje 0.7mm OLED-skärm som i dagsläget används i Optimus Maximus kostar 2.5 USD.

 


Optimus Maximus

Optimus Maximus

Vidare på mässan var det en ren praktuppvisning i skärmar tunna som pappersark, böjbara skärmar och vad som verkligen var den heta potatisen i år var den glasögonfria 3D-skärmen. Nästan varje skärmleverantör hade sin egen modell de stolt visade upp och det är ingen tvekan om att detta sannerligen är någonting som kommer komma på allvar inom en överskådlig framtid.

 


43" 3D-tv från tillverkaren CPT

Många teknikintresserade människor

Display Taiwan har inte lika många konsumentinriktade produkter att bjuda på som Computex, men vi har trots allt kunnat se vart displaymarknaden är på väg och när produkttillverkare tar tillvara på de nya tekniker som visades upp under mässan lär vi ha en uppsjö av nya intressanta displayprodukter att kika närmare på.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid