Dagens ethernetkablar kan snart leverera upp till fem gånger sin nuvarande hastighet när IEEE presenterar 802.3bz som lovar upp till 5 Gbps på vanligt ethernetkablage.

Ethernetkablar har i över 15 år varit begränsade till en hastighet av 1 Gbps i konsumentlösningar. Medan fiberteknik och andra påkostade nätverkslösningar levererar hastigheter på mellan 10 till 100 gigabit per sekund (Gbps) redan idag är det teknik som är på tok för dyr att användas i konsumentlösningar. Det största problemet är dock att det krävs nya och dyrare kablage, något som nu standardiseringsorganet IEEE lyckats gå förbi.

IEEE har nu spikat den nya trådade 802.3bz-standarden som omfattar två nya hastighetsnivåer – 2.5GBASE-T och 5GBASE-T. Som namnen antyder handlar det om överföringshastigheter på 2,5 resp. 5 gigabit per sekund, med andra ord en femdubbling av dagens gigabit ethernet standard. De två nya standarderna är utvecklade med hjälp av teknik som används i 10 gigabit ethernet men har anpassats för att fungera även med dagens Cat5e samt Cat6-kablage. Med Cat5e-kablage ska du nå 2,5 Gbps på upp till 100 meter medan du behöver Cat6-kablage för att nå 5 Gbps på upp till 100 meter. En lösning som borde vara betydligt billigare att implementera både i routrar och hem där Cat5e/Cat6-kablage redan finns draget.catcables

5 Gbps ethernet är din SSD-enhets bäste vän

Den snabbare ethernetstandarden är efterlängtad på en PC-marknad där den nya generationens lagringsteknik med rykande snabbt nandflash gör att nätverkshastigheter blivit en klart begränsande faktor för många. Gigabit ethernet levererar i teorin en bandbredd på 125 megabyte per sekund (MB/s) vilket räcker för att pressa de flesta mekaniska hårddiskar till bristningsgränsen. Det är dock inte på långa vägar tillräckligt för SSD-enheter eller raid-konfigurerade lagringsenheter där en traditionell SSD-enhet i 2,5-tums format ofta når hastigheter på över 500 MB/s.

Med 5 Gbps ethernet skulle man teoretiskt någ datahastigheter på upp till 625 MB/s vilket inte skulle vara tillräckligt för att mätta PCIe-baserade lagringsenheter men åtminstone de flesta konsumentlösningarna idag.

ethernetkontakterNoterbart är att de nya nätverksstandarderna inte kommer att göra någon större skillnad för internetuppkopplingar där gigabit ethernet fortfarande är en hastighet som få leverantörer kan leverera tillförlitligt.

Medan standarderna för 802.3bz nu är spikade är det fortfarande oklart när det lanseras kompatibla nätverkskretsar som hittar ut i konsumentprodukter.

Topp 6 routrar på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Magnus Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Magnus
Medlem
Magnus

Äntligen !!! Trådlösa standarder har ju rent teoretiskt gått om kabelstandarden för ”vanliga” konsumentmarknaden om man räknar in Multi-user Mimo tekniken rent teoretiskt. Det här bör den skynda ut.