I och med den allt kraftfullare hårdvara som kan tryckas in i en mobil enhet idag får vi också se mer ambitiösa projekt portas till surfplattor och mobiltelefoner. Dice, studion bakom den populära Battlefield-serien, meddelar nu att de arbetar på att porta Frostbite-motorn och delar av Battlefield 4 till Apple Ios.

Förutom att vara en en populär spelserie för onlinespel är Battlefield även spetsen i Dice och EA Games utveckling av grafikmotorn Frostbite. Den senaste versionen av motorn används idag främst i Battlefield 4, som finns till både PC, Xbox One och Playstation 4. Men Dice vill även se sin motor i mer mobilt format.

I ett blogginlägg på Frostbites hemsida berättar Dice om utmaningarna med att porta inte bara Frostbite-motorn utan till och med delar av Battlefield 4 till Apples mobila operativsystem Ios. Enligt Dice är det Apples nya grafik-API Metal som tillåtit portningen, då det likt AMD:s eget API Mantle låter utvecklarna få ut mer prestanda ur hårdvaran genom att arbeta närmare kislet.

bf4_ios_2

”There is still much to do, but we’re very happy with the results so far. It’s a great feeling porting a system, get it running, and discover that there’s actually performance left. Even though we have much room for performance improvements on our end, we’re pleasantly surprised of the performance we’re getting from the hardware.”

Samtidigt är utvecklarna noga med att poängtera att det endast rör sig om ett teknikdemo för att pressa gränserna för grafikmotorn, operativsystemet och hårdvaran – det finns inga uttalade planer på att faktiskt porta Battlefield 4 till Ios. Däremot innebär portningen av motorn att det öppnats flera dörrar för nya visuellt krävande projekt för den mobila plattformen, och att Frostbite som motor nu kan konkurrera med exempelvis Unreal Engine 4 även på den fronten.

Det finns fortfarande mycket kvar av portningen, men av allt att döma är projektet än så länge lyckat. Fler uppdateringar om arbetet kring mobila plattformar utlovas längre fram, och vi kan inte annat än se fram emot vad Dice, EA och andra aktörer kan göra med Frostbite i mobilt format.

Källa: Frostbite.com


Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehedflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

ska ni testa Mantle med dragon age inquisition?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”flopper”]ska ni testa Mantle med dragon age inquisition?[/quote]
Inte omöjligt Flopper. Tyvärr är det lite av en pain att få ett enkelt testflöde med Mantle då vi inte kan använda fraps som vi generellt kör med. Så i bästa fall blir det knepigare än vanligt med ett integrerat benchmarkvertyg, eller så går det inte alls om det inte finns något externt verktyg för att läsa av prestandan i spelet. :/
Men vi kommer givetvis kika på möjligheterna!