AMD har ännu inte släppt några officiella bilder av sin massiva Fiji XT GPU men företagets egna presentationsbilder samt publicerade teaserbilder har nu använts för att sammanställa en vad verkar hyfsat bra bild av AMD:s nya GPU. Resultatet är en krets i liknande storlek som Nvidia GM200 och bekräftar fyra smidiga 1GB HBM-minneschip.

AMD sägs lansera sin nästa generations grafikkortsarkitektur Fiji inom de närmaste veckorna. Det mesta pekar på en officiell lansering under spelmässan E3 eller kort därefter. Grafikkortets specifiktioner är inte bekräftade av AMD men har de senaste månaderna cementerats ganska väl av både läckta uppgifter och AMD:s egna uttalande.

Vad vi däremot ännu inte vet är hur stor AMD:s kommande monster-GPU verkligen är, något man nu på Videocardz trots allt lyckats skapa sig en gansk hyfsad uppskattning kring. Genom att samla upp ett flertal läckta teaser-bilder från AMD själva och matcha dessa med mått i officiella AMD-presentationer för själva GPU-packningen och de nya HBM-minneschipen har man fått fram en bild av AMD:s nya Fiji XT GPU en hyfsat trovärdig kretsstorlek.

AMD-FIJI-Renders

Nästan lika stor som Nvidia GM200

Sajten påpekar att vi idag ännu inte kan vara helt säkra på att uppgifterna stämmer då det inte finns någon bekräftad information om de bilder AMD släppt är på riktiga renderingar av deras Fiji GPU samtidigt som vi inte kan vara säkra på att skalan är den korrekta. Enligt uträkningarna ska AMD:s Fiji GPU mäta 21-23 millimeter i bredd och runt 25-26 millimeter i höjd, att jämföra med Nvidias monsterkrets GM200 som mäter 25 x 25 millimeter. Videocardz uppskattar kretsytan till mellan 525-598 kvadratmillimeter, snäppet mindre än de 600 kvadratmillimeter som GM200 mäter in på. Vilket också bör ge en transistormängd på mellan 7,3 till 8,3 miljarder transistorer.

AMD-Fiji-Graphics-Processors

HBM-minne är extremt utrymmeseffektivt

Medan siffrorna och de sammansatta bilderna av AMD:s Fiji XT GPU ska tas med ett par nypor salt ger det en spännande indikation på AMD:s målsättning med sin nya GPU. Tillverkaren satsar på prestandatoppen och med tanke på att Powercolor nyligen avslöjade att man inom kort ska lansera ”världens mest avancerade grafikkort” råder det inget tvivel om att AMD siktar högt med Fiji.

Noterbart är återigen hur extremt små och smidiga den nya generationens HBM-minneschip verkligen är i jämförelse med dagens GDDR5-minne.

Källa: Videocardz

Läs även:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
zappSkuggan777Niaburethmetalmumin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

4 HBM kretsar skulle det inte vara 8a så det blir 8 gb minne.Men kanske blir som det ryktades om för länge sen, en hybrid med både hbm & gddr5 minnen för 4×1 minne blir ju 4 gb i min värld

metalmumin
Gäst
metalmumin

Antar att X2 toppmodellen kommer ha 8GB, blir nog enklast så. Ryktet som påstår att äldre kretsar som skall få sig HBM minne är dock oerhört intressant.

Niabureth
Medlem
Niabureth

De kommer inte bli mer än 4GB. Den första generationens HBM stödjer bara det. AMD har dock kommenterat att de tror det skall räcka till det mesta idag.

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”Niabureth”]De kommer inte bli mer än 4GB. Den första generationens HBM stödjer bara det. AMD har dock kommenterat att de tror det skall räcka till det mesta idag.[/quote]

Blir dyrt att köpa ett kort som kan köra det mesta just idag, imorgon vänds steken. 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

[quote name=”Niabureth”]De kommer inte bli mer än 4GB. Den första generationens HBM stödjer bara det. AMD har dock kommenterat att de tror det skall räcka till det mesta idag.[/quote]

Fast det är inte helt säkert, teoretiskt går det att klämma in mer: http://wccftech.com/amd-radeon-r9-390x-fiji-xt-8-hi-8gb-hbm/