Du trodde kanske att du var säker bakom din dyra hårdvarubrandvägg, peerguardian och antivirusprogram. Du hade fel. Det första steget av någonting som troligtvis kommer att bli en trend har tagits då Cabir har skrivits och redan börjat sprida sig. Cabir är det första viruset avsett för mobiltelefoner, vilket egentligen är den perfekta plattformen att skriva ett virus för då den inte har speciellt bra skydd och ständigt kommunicerar med andra enheter.


Cabir sprids via BlueTooth, så varje gång som en infekterad mobiltelefon befinner sig i närheten av en telefon som kan ta emot det så sprider viruset sig. Trådlösa virus är någonting nytt, nu är det alltså lika lätt för din nalle att bli sjuk under ett stadsbesök som det är för dig själv. Viruset är inte farligt i sig, det enda det gör är att sprida sig och det verkar enbart vara skrivet för att påvisa att det faktiskt går att skriva virus för mobiltelefoner.


Problemet blir att skriva anti-virus-mjukvara, hur ska man kunna få in något sådant i en mobiltelefon? Det enda vi konsumenter kan göra är att vänta på smällen och hoppas på att framtida modeller kommer att ha någon slags inbyggt skydd. Med 3G vid dörren så kan man tänka sig vilken explosion det kan bli då virus släpps lös över den tekniken, så det är bäst att någon skriver ett botemedel snabbt.


Läs mer här.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid