Världskända överklockaren ”Der8auer” sågar de moderkort som finns tillgängliga just nu för Intel X299 och hävdar att de alla lider av undermålig design.

Överklockaren och innehavaren av flertalet världsrekord ”Der8auer” lämnar en hel del negativ kritik till både Intel och moderkortstillverkare i sin senaste video om överklockning på Intels purfärska X299 plattform.

Han förklarar hur han den senaste veckan har testat flertalet processorer och moderkort för den nya plattformen för att se vilka processorer och moderkort som han och CaseKing kan rekommendera till sina kunder för överklockning. Svaret är just nu att han personligen inte skulle rekommendera ett enda moderkort som finns tillgängligt.

Der8auer går vidare och förklarar att han inte riktigt vet vem han ska skylla på, Intel lanserade X299 flera månader innan det tidigare tänkta lanseringsdatumet vilket gav moderkortstillverkare mindre tid på sig att färdigställa designen för de moderkort som finns tillgängliga nu vid lanseringen.

Han förklarar även hur moderkortstillverkare verkar ha lagt alldeles för mycket tid på att designa snygga värmespridare till moderkortens VRM-komponenter och för lite tid på att testa så att dessa faktiskt gör någon ordentlig nytta.

I sin video går han igenom hur han använt sig utav en CPU som han tidigare lyckats överklocka till 5,0 gigahertz (GHz) då han haft bra koll på vad denna CPU kan nå för klockfrekvenser vid vilken spänning.

Det första moderkortet som han testade var X299 Gaming 3 från Gigabyte Aorus, här började Der8auer med att ställa in en överklockning på 4,6 GHz vid 1.25 Volt (V) vilket han anser är en överklockning som de flesta X299 processorer bör klara av att nå. Dock visade det sig att överklockningen inte höll då moderkortets VRM på framsidan snabbt nådde en temperatur på 84 grader Celsius och på moderkortets baksida värmdes de upp till hela 105 grader Celsius. När han sedan plockade bort den värmespridare som täcker moderkortets VRM för processorn och placerade en 120 millimeter (mm) fläkt över dessa så sjönk temperaturerna drastiskt och överklockningen fungerade utan några som helst problem.

8-pin CPU strömförsörjning är inte tillräckligt

Der8auer fortsätter med att förklara att de flesta moderkort som just nu finns på marknaden endast kommer utrustade med en enda 8-pin anslutning för CPU ström vilket inte är tillräckligt för överklockade Skylake-X processorer. Han fortsätter med att förklara hur en 10-kärnig Skylake-X processor överklockad till 4,5 GHz vid 1.25 Volt förbrukar runt 300 W vilket en ensam 8-pin inte är tillräckligt för då Der8auer märkte att strömförsörjningskabeln på hans testbänk nådde en temperatur på cirka 65 grader Celsius, något som enligt honom kan bli en brandrisk när systemet är inuti ett stängt chassi.

Han visar även upp moderkortet Prime X299-A från Asus, ett moderkort som är utrustat med både en 8-pin och en 4-pin kontakt för strömförsörjning till CPU:n. Dock har även detta moderkort undermålig VRM-design enligt överklockaren, speciellt den inbyggda värmespridaren som snabbt nådde en temperatur på 86 grader Celsius. Detta resulterade i att processorn störtdök i klockfrekvens för att inte överhettas, efter endast ett fåtal minuter så gick processorn från 4,6 GHz ända ner till 1,2 GHz för att försöka hålla temperaturerna i schack.

Överklockning inte detsamma som vanligt bruk

Värt att ha i åtanke när man kollar på videon är att Der8auer har testat alla dessa moderkort på en öppen testbänk tillsammans med en sluten vattenkylare. Något som inte erbjuder något luftflöde över moderkortets strömförsörjningskomponenter överhuvudtaget. Hur dessa processorer och moderkort står sig när det gäller överklockning när traditionella chassin med ett mer riktat luftflöde återstår att se när fler regelrätta överklockningstester hittar sin väg ut på internet.

Noterbart är samtidigt att problemen med överhettade VRM-kretsar inte behöver bli ett problem för vanliga användare som inte pressar sina system med högre spänningar och spetsade klockfrekvenser. Något som en entusiastplattform som X299 dock just inbjuder till.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid