Välkända överklockaren Der8auer har lyckats få en processor ur AMD:s Epyc-serie att ”fungera” på ett X399 moderkort menat för Threadripper. Mer eller mindre.

Länge har det spekulerats kring om AMD:s processorserier Epyc och Threadripper är exakt samma produkter eller ej. Tidigare har De8auer plockat bort den medföljande värmespridaren på en Threadripper-processor och upptäckte då att Threadripper likt Epyc har fyra stycken Zeppelin-kretsar under huven. Även om hoppet om en 32-kärnig Threadripper-modell sköts ner av av AMD:s James Prior.

Der8auer gav dock inte upp i sin undersökning. Han skickade till och med iväg sina processorer till ett företag som tog röntgenbilder på dessa för att se om de två kretsarna på Threadripper som Prior hävdar inte fungerar är kopplade till processorns kretskort på samma sätt som hos Epyc-processorn eller ej.

Det han upptäckte var att dessa kretsar mycket riktigt ser ut att vara anslutna till kretskortet. Exakt varför dessa är anslutna på en Threadripper-processor som endast använder sig av två kretsar går det dock endast att spekulera kring. De8auer köper dock inte att två av fyra kretsar skulle vara där för strukturellt stöd för att värmespridaren ska kunna placeras med jämt tryck.

Istället tror överklockaren mer på den teori som säger att AMD i framtiden kommer att lansera en 32-kärnig Threadripper-modell. Detta är dock endast önsketänkande fram till att AMD officiellt avtäcker en sådan modell.

AMD Epyc på X399 moderkort

I en video som Der8auer publicerade senare så testar han om det är möjligt att få en Epyc-processor att fungera på ett X399 moderkort. I denna undersökning placerade han sin Epyc-processor i ett X399 Zenith Extreme från Asus.

Efter en skakig början kunde Der8auer dra slutsatsen att det är en specifik kontaktpin som meddelar moderkortet om det är en Epyc eller Threadripper som har anslutits. Efter att han med hjälp av eltejp täckt denna kontaktpin så kom han en bit längre i sitt experiment.

Problemet är dock att moderkortets BIOS inte är skapt för en Epyc-processor. Så i slutändan så hade han inte ett fullt fungerande system med Epyc på X399, men han tror att ett specialanpassat BIOS kan tillåta ett sådant system att existera.

Der8auer har varit ihärdig i sin upptäcktsfärd kring Threadripper och Epyc. Så det återstår att se om han ger sig på att försöka få ett modifierat BIOS på moderkortet för att Epyc och X399 ska kunna leva tillsammans i harmoni. Men än så länge så lämnar hans videos oss med lika många frågor som svar. Tanken på en 32-kärnig Threadripper är dock något som gör det hela högst spännande att följa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Bengt-Arne JohanssonMikael Schwartz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Undrar hur det funkar att göra tvärtom, Threadripper på ett serverkort?

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Då det är en kontakt som fungerar som nyckel/ID = En Epyc på ett TR moderkort kräver en maskning = ett avbrott på en av kantaktern. Den var ju maskad med tejp.
Så borde det fungera genom att ansluta ett motstånd till samma kontakt, frågan år om det ska anslutas till Vcc eller Gnd.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Der8auer lyckades med att starta POST men den slutförde inte POST vilket inte är förvånande då biosen inte kände igen CPU’n via dess CPU.ID.
Han funderar på att ta en bios från ett Epyc moderkort, men jag är inte helt säker på att det skulle fungera då risken är att även chip set är hårdkodat (på liknande sätt som CPU’n), säkrare är då att byta eller lägga till Epyc’s CPU.ID i TR biosen.

Hursom kul att någon håller på att exprimentera då det bekräftar vad många säkert tänkt och/eller mistänkt 😉