De senaste veckorna har nätet svämmat över om rykten angående överklockningslås på Intels senaste moderkortsplattformar, 915P och 925X.
Det har dock varit oklarheter kring hur Intels överklockningslås verkligen fungerade, eller om det överhuvudtaget fanns något lås.
På Anandtech har man bestämt sig för att sätta P för alla spekulationer och har publicerat en ny artikel kring ämnet. Först och främst gör man klart att det verkligen finns ett avsiktligt överklockningslås på Intels senaste chipset.


”The overclock lock is very real on the Intel 925X/915 chipset. Sources close to Intel have confirmed that the 925X/915 chipset was designed with a 10% overclock limit as a design parameter. This is not a simple lock loop, but involves several components according to Engineers at Asus and Abit:”


De senaste uppgifter som dykt upp har pekat på att det hela handlar om låga spänningar till chipset och att en enkel spänningsökning är allt som behövs. Detta stämmer i viss mån men enligt Anandtech har ingenjörer på ASUS och ABIT påpekat att detta inte är en fullständig lösning.
I grund och botten baseras låset på PCIe och SATA-bussarna. Klockfrekvenserna på dessa bussar styrs av processorbussens frekvens, precis som PCI och AGP-bussen. Problemet är bara att det i dagsläget verkar vara mer eller mindre omöjligt att låsa PCIe och SATA-bussen vid en specifik klockfrekvens och man har därför fått implementera egna lösningar för att sänka dessa bussar för att öka överklockningspotentialen.
I Anandtechs senaste artikel får vi reda på vad just ABIT och ASUS gjort för att lösa problemet och vi hoppas få se flera tillverkare ta efter och inte bara förlita sig på ökning av spänningar till chipset.


Läs hela artikeln på Anandtech.com.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid