Small preview image

Vi har tidigare rapporterat om hur sökmotorföretaget Powerset jobbat på en sökmotor som förstår innehållet på webben och man kan ställa frågor till, istället för att söka med nyckelord. Ett forskarlag vid Wright State Univeristy, ledda av Dr. Amit Sheth, ska nu påbörja ett nästan identiskt projekt. Uppdraget är att skapa en teknologi som kan förstå, tolka och använda informationen som finns på webben. Målen är i sin tur mångfaldiga där man hoppas kunna göra livet lättare för bland annat andra forskare, läkare, analytiker, säkerhetsexperter och folk inom det militära. Den stora styrkan hos en sådan här produkt är att den kan analysera och hitta likheter mellan saker som beskrivs på olika sätt, eller med olika termer;



Läkare kan kolla om två olika mediciner skulle påverka varandra och i så fall minimera felbehandlingar på grund av felmedicinering. De skulle även lättare att kunna analysera symptom och komma fram till en diagnos. Inom forskning skulle man kunna hitta mönster och likartade egenskaper hos molekyler, eller inom mindre och/eller större miljöer.


Analytiker kan använda det för att hitta mönster och likheter i trender genom att bearbeta en mängd olika variabler (olika marknadsinformation, historiska fakta, etc.). För säkerhetsexperter och det militära handlar det bland annat om att tolka data från sensorer och matcha profiler hos kriminella genom mönster som tidigare inte varit möjligt.


I slutändan så känns en semantisk web klart intressant och skulle öppna upp nya möjligheter för att hitta information på webben. Dr. Seth kommer att driva detta projekt vid Kno.e.sis Center vid Wright State University och lite mer information om projektet finns på deras hemsida.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid