De omtalade reglerna för paket från Kina och andra länder utanför EU som bland annat lägger till en administrationsavgift för alla paket kommer att införas den 1 mars.

E-handel från Kina och andra länder utanför EU har ökat markant under den senaste tiden. Detta har resulterat i att leverantören Postnord har problem med att hantera alla paket som anländer i Sverige, det är över en halv miljon paket i veckan som kommer från länder utanför EU.

Detta tillsammans med att den svenska momsen på 25 procent inte betalats in för merparten av dessa paket har nu lett till att Tullverket fått Postnord att komma fram med en ny handlingsplan. Från början var det tänkt att handlingsplanen skulle vara färdig den 1 mars och sedan implementeras gradvis. Nu avslöjar dock SVT Nyheter att de nya reglerna kommer att införas skarpt från och med den 1 mars.

De nya reglerna innebär en administrationsavgift på 75 kronor för alla paket som kommer från länder utanför EU med ett värde på upp till 1 500 kronor. Överstiger värdet detta kommer avgiften att hamna på 125 kronor, Postnord ska även se till att momsen betalas in och för paket vars värde överstiger 1 500 kronor ska även tull betalas.

Färre paket som kommer in, ännu färre som hämtas ut

Postnord tror att dessa nya regler kommer leda till en drastisk minskning i antal paket. Enligt Postnord så är det omkring 97 procent av alla ”Kina-paket” som har ett värde på under 200 kronor, med de nya reglerna som ser till att moms och administrationsavgift måste betalas så blir försändelserna väsentligt dyrare. Därför förväntas antalet försändelser att minska drastiskt.

Man räknar även med att ett stort antal paket aldrig kommer att hämtas ut. Då leveranstiden från länder utanför EU kan ligga på upp till två månader så kommer även beställningar som gjorts under de senaste veckorna och har ett leveransdatum efter 1 mars att åka på de nya avgifterna. Postnord är då beredda på att många inte kommer att vara villiga att betala administrationsavgiften samt moms. Något som kommer att resultera i att paketen spenderar en tid på ett tullager medans en avisering går ut till kunderna, betalas inte avgifterna kommer paketen att skickas tillbaka till avsändaren.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
4 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Mikael MonnierMorkulJohan BoggAdam Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johan
Medlem
Johan

Vad kommer hända med paket som är skickade från kina innan 1 mars? Jag har nämligen ett flertal paket på väg just nu som kommer att vara framme efter 1 mars.

Adam
Gäst
Adam

Brukar beställa grejer från utlandet (inte Kina) och betalar EMS för snabbhet och lev vid dörren. I och med avgift från första kronan kan jag inte få det hemlevererat då man måste betala hos ombud, vilket är helt jävla värdelöst. Förstår att de har problem med Kina-paket men låt inte andra som betalar full frakt drabbas av det.

Johan Bogg
Gäst

Börja beställa med frakt via DHL, så får sköter DHL hanteringen och du får paketet hem som vanligt.
Eller be avsändaren om en DDP-tjänst.

Morkul
Medlem
Morkul

Detta är inget problem om du har rätt dokumentation, PostNord har ju endast EMS för avtalskunder och då får du konto hos dem och kan förhandsbetala.

Mer info:
https://www.postnord.se/foretag/skicka/utrikes/brev/extra-snabbt

Medlem
Björn

Ja, för det är självklart att betala 75kr i avgift på ett paket som kostat 10kr

Morkul
Medlem
Morkul

Det går att fixa importen själv alternativt använda andra aktörer. Hur då än vänder och vrider på det kommer det knappast blir billigare än 75 SEK. Glöm inte att handlar du för 10 SEK kommer det att bli 2,5 SEK i moms också.

Det är faktiskt på tiden att det betalas korrekt moms på importer och den axtra hanteringen måste betalas på något sätt.

Mikael Monnier
Medlem

Ebay och Amazon.com inkluderar ofta Tull & importavgifter på de paket som kräver det. Då bör de väl ta sig igenom utan att Postnord lägger på en avgift även om det kommer från Kina?