När Intel lanserade sin Socket 775-plattform var PCIe och DDR2 två helt nya tekniker för konsumentmarknaden men ingen av dem hade kraft nog att knuffa undan dess föregångare som förstaval bland konsumenterna.
Tiden går dock och utveckligen framåt med den, något som med all säkerhet märks i detta avseende.
PCIe har fått fotfästa både på Intel och AMDs marknad och flera av dagens grafikkort släpps, i alla fall till en början, endast för PCIe-formatet.


DDR2-minnet har dock haft det lite svårare, orsakerna till detta är bland annat att Intel fortfarande är de enda som stödjer DDR2-minne och att priserna legat märkbart högre än för DDR-minne.
Prestandan för DDR2-minne var heller ingen höjdare när de första DDR2-systemen testades.
Minnestillverkarna har dock slitigt hårt 2004 med att förfina DDR2-tekniken och det verkar som att allt jobb gett utslag. Man har nämligen testat DDR och DDR2 mot varandra på X-bit Labs och resultaten skiljer sig nämvärt mot tidigare tester.


”DDR2 memory tests, which we have performed earlier, showed that its higher latency is exactly the reason why it gets defeated by the regular DDR SDRAM. However, now the situation is changing. The leading memory manufacturers offer DDR2 modules with improved timings, which make DDR2 look completely different from what it used to be.”


Helt klart är det DDR2-modulernas optimerade minnestimings som är nyckeln till framgång och kan man pressa dem ännu ett snäpp ser det ut som att även AMD har en del att vinna på att ge stöd för DDR2 på sin Athlon 64-plattform.
Läs hela testet på X-bit Labs.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid