Medans 4K-upplösning och HDR är det nya heta hos datorskärmar så har nu en prototyp med en uppdateringsfrekvens på 480 Hz visats upp.

Det är hemsidan Blur Busters som har publicerat en bild på vad som är en datorskärm med en uppdateringsfrekvens på hela 480 Hertz (Hz). Medans 4K-upplösning, stöd för HDR och andra tekniker är det som det mest pratas om i dagens läge så är högre uppdateringsfrekvenser med alla dessa finesser nästa steg i utvecklingen.

Skärmen som för tillfället inte har något namn är då den första med ”äkta” 480 Hz uppdateringsfrekvens. Det är dock än så länge bara en prototyp och när skärmar med denna uppdateringsfrekvens kommer att hitta sin väg till konsumenter går ännu inte att säga.

Datormusen blir flaskhalsen

Blur Busters nämner att det är en markant skillnad mellan 240 och 480 Hz, dock nämns det också att dagens datormöss helt enkelt inte är snabba nog för denna skärm. Datormöss idag har upp mot 1 000 Hz i uppdateringsfrekvens, en siffra som skulle behöva fördubblas enligt Blur Busters för att samspelet mellan datormus och en skärm med en så pass hög uppdateringsfrekvens ska bli optimal.

I kommentarern till sin artikel påpekar Blur busters samtidigt att 480 hertz inte på något sätt är slutdestinationen. För att uppnå en bildupplevelse som simulerar verkligheten sägs det krävas en uppdateringsfrekvens på upp mot 10 000 hertz, med andra ord har vi lite att jobba på.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Personligen väljer jag 4k/60hz alla dar i vecken över 1080p/120hz så jag ser ingen direkt framgång i att öka till 480hz på 1080p. Börja driva upp frekvensen i höra upplösningar istället, för simulerad verklighet kommer aldrig fungera under 1080p ändå. Sedan kan man undra vad de kör för gränssnitt? Dpsplayport? Då måste de köra med två kablar, DP 1.4 ligger max på 25,92 Gbit/s men 1080p i 480hz blir minst 28 Gbit/s och då kör de bara med ett färg djup på 24 bitar, långt ifrån ”verklighetstroget”. De kan dock köra med dubbla kablar vilket ger andra problem, vilket de… Läs hela »