Regeringen har tidigare lagt fram ett lagförslag om hemligt dataövervakning för att förhoppningsvis kunna förebygga brott, ett förslag som nu får kritik från Datainspektionen.

Datainspektionen har nu sagt nej till regeringens lagförslag om hemligt dataövervakning. Förslaget presenterades som en möjlig åtgärd för att förebygga brott, men Datainspektionen menar nu att det i sin nuvarande form kommer med en del oklarheter och integritetsrisker.

Omkring 90 procent av all övervakad data på internet är idag krypterad. Övervakningen i lagförslagets nuvarande form skulle fungera på så vis att en trojan placeras i misstänkta brottslingars datorer eller mobiltelefoner. Dessa trojaner skulle sedan övervaka datatrafiken från enheterna innan den krypteras.

Syftet med den föreslagna dataövervakningen är att lättare kunna identifiera och motarbeta misstänkta terrorister och andra brottslingar. Datainspektionen nämner dock att det finns en stor risk för att övervakningen används i fall där brotten inte är tillräckligt grova för att rättfärdiga integritetskränkningarna.

”- Hemliga tvångsmedel är speciella eftersom de ger staten rätt till en långtgående övervakning och kontroll över medborgarna. Det ställer särskilda krav på lagstiftningen” – Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

Datainspektionen påpekar även att det finns ett stort användande av medier som Facebook och Twitter samt tjänster från till exempel Microsoft och Amazon. Detta skulle kunna innebära att den data man vill komma åt kan bli mer svåråtkomlig, då det finns frågetecken kring jurisdiktion och brottsbekämpande myndigheter kan komma att bli utan tillgång till denna information. Något som ifrågasätter hur effektiv denna lag faktiskt skulle bli.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Penrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Penrik
Gäst
Penrik

Blir ju inte förvånad längre vad denna idiotiska regering hittar på.
Finns det några gränser för vad dessa inkompetenta individer vill införa härnäst?