Danamics gjorde sig snabbt kända på kylarmarknaden när man introducerade sin processorkylare LM10 under 2008. Med en värmerörsteknik baserad på flytande metall hade Danamics något unikt på gång och tekniken som visade potential redan från start hade dock en akilleshäl, prislappen.

Danamics LMX Superleggera blev den sista modellen som hittade ut från den danska tillverkaren och även om prestandan stod sig bra mot de tyngsta luftkylarna på marknaden och man sänkt prislappen till en bråkdel av deras tidigare modeller var produktionskostnaderna helt för höga.

Danamics LMX Superleggera kostade runt 1 200 kronor inklusive moms och var helt enkelt för dyr, även om prestandan var riktigt bra. Exakt vad som hänt med Danamics är idag oklart, men företagets hemsida har plockats ner och enligt octeamdenmark.com ska företaget vara satt i konkurs.

Huruvida vi får se Danamics eller dess kylmedie NeK på marknaden i framtiden är oklart. Men vi tycker det är tråkigt att ytterligare ett innovativt företag går i graven, ett nytt bevis på den hårda konkurrens som råder på komponentmarknaden idag.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Andreas G-Tjalve-BogeyctrlSS_The_Demon Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
baronatom
Gäst
baronatom

*konkurs 😉 Var rättar man artiklar? Nej men det är alltid tråkigt när företag som försöker erbjuda nya lösningar som faktiskt presterar bra går i graven. Det är rätt tufft klimat dessutom när man bara erbjuder två produkter (eller gjorde de fler?) till saftiga priser som presterar marginellt bättre än vanliga high-end kylare för minst halva priset. Jag tolkar marknaden som så att man sällan kommer långt med att bara täcka ett nischat segment såsom superdyr hybridkylning, utan att man istället behöver bredda sortimentet och ha målgrupper inom åtminstone två prisklasser. Helst ska man även försöka erbjuda andra sorters produkter… Läs hela »

flopper
Medlem

funderade på en men vart en luftkylare för 600kr som fyller mitt behov.
svårt att konkurrera med pris/prestanda för dem.

Bogey
Medlem
Bogey

Synd.

Kylarna vart för dyra att tillverka, de hade behövt vara klart bästa kylaren i flera ordentliga test för att kunna sälja den.

SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

Tråkigt, verkade ju ändå som om det fanns potential i tekniken.

Satt dock och funderade på en sak häromdagen. Grejen med vanliga värmerör är väl att de flyttar värmen passivt, till skillnad från Danamics som gjorde det aktivt med hjälp av en pump. Varför inte byta ut den flytande metallen mot vatten och behålla pumpen? Borde väl ändå funka hyfsat åtminstone, iaf med min begränsade kunskap så skulle jag tycka det men jag kanske är ute och cyklar.

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”SS_The_Demon”]Tråkigt, verkade ju ändå som om det fanns potential i tekniken. Satt dock och funderade på en sak häromdagen. Grejen med vanliga värmerör är väl att de flyttar värmen passivt, till skillnad från Danamics som gjorde det aktivt med hjälp av en pump. Varför inte byta ut den flytande metallen mot vatten och behålla pumpen? Borde väl ändå funka hyfsat åtminstone, iaf med min begränsade kunskap så skulle jag tycka det men jag kanske är ute och cyklar.[/quote] Problemet blir att vattnet inte klarar transportera och släppa ifrån sig värmen i en sådan liten slinga.Man måste ha en större… Läs hela »

Bogey
Medlem
Bogey

Vatten är långt ifrån bäst mediet att flytta värme, flytande metall däremot…de vart ngt på spåren. ;P

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jättetråkigt förståss, men jag hade en liten misstanke om detta faktiskt. Det finns ju inte direkt ont om företag som vill vara med o slåss på CPU kylarmarknaden. Men förhoppningsvis så kommer något annat företag att köpa patent på tekniken och kanske utveckla den ytterligare.

Andreas G
Medlem

[quote name=”-Tjalve-”]Jättetråkigt förståss, men jag hade en liten misstanke om detta faktiskt. Det finns ju inte direkt ont om företag som vill vara med o slåss på CPU kylarmarknaden. Men förhoppningsvis så kommer något annat företag att köpa patent på tekniken och kanske utveckla den ytterligare.[/quote]

Eftersom Danamics var en del av Dantherm Group går nog patenten vidare dit.