Trött på att missa alla flick shots när CT tar tillbaka bomb site? Då kanske det är dags att testa en ny mus. Vår musexpert Johan har hårdtestat över 30 möss för att ta reda på vilka som håller måttet för E-sportens mest krävande shooter, Counter-Strike Global Offensive.

Som många av er som följer eller själva spelar Counter-Strike vet så går ESL One Colonge av stapeln just nu och turneringen är redan igång där svenska storlag som Ninjas in Pyjamas och Fnatic är med och slåss om titeln. Vi på NordicHardware passar därför på att ställa vår musexpert Johan ”musmannen” Pettersson mot väggen för att ta reda på vilka gamingmöss som idag är de bäst lämpade för just CS:GO. Johan är själv en erfaren och skicklig CS-spelare som när han inte spelar Counter-Strike testar möss för Svenska musguiden, Sveriges största test av datormöss med över 30 testade modeller bara i år.

Johan, vilka tre möss är de bästa för Counter-Strike och varför?

musmannen– Counter-Strike Global Offensive är världens kanske mest skicklighetsbaserade FPS-spel och således ställs höga krav på kringutrustningen. För att du ska kunna prestera så bra som möjligt krävs det att du har en utrustning som du trivs med och just musen är en nyckelhårdvara i Counter-Strike. Därför är utformning och prestanda viktig och kan vara skillnaden mellan en vunnen eller förlorad runda. Samtliga möss i min summering av de bästa mössen för Counter-Strike använder optiska sensorer med infraröd belysning som uppenbart ger bäst spelkänsla i krävande FPS-titlar.

I Counter-Strike så är det mest fördelaktigt att använda en mus som ger dig en ett-till-ett känsla. Det vill säga att musen blir mer som en förlängning av din arm och dina rörelser blir en direkt översättning till siktet på skärmen.

Mössen måste klara av hastiga flick shots lika väl som minimala rörelser när man zoomar in för ett headshot på lång. I denna artikel har jag valt ut tre gamingmöss som håller måttet för att kunna användas på hög nivå inom E-sportens främsta FPS-spel och helt enkelt är de bästa CS-mössen på marknaden idag.

Qpad 8K Optical 

qpad_8k_optical_2

Svenska Qpad är ingen nykomling inom CS-sammanhang men med den nyligen lanserade 8K Optical visar de att de menar allvar. 8K Optical använder sig av den (h)ärliga Pixart sensorn PMW 3310 som levererar en äkta ett-till-ett känsla utan någon som helst inbyggd acceleration. Det är något som jag ser som ett krav för en Counter-Strike-mus för att man ska kunna landa alla flick shots och sprays. 8K Optical har en hög byggkvalitet samt responsiva knappar och den breda designen gör den lämplig för spelare med lite större händer som föredrar handflategrepp. –

Lägstapris på prisjakt.se: Product price

Steelseries Rival

steelseries_rival_1

Med Rival bevisar Steelseries att deras produkter fortfarande håller tillräckligt hög nivå för att användas professionellt inom Counter-Strike. Även Rival använder den pålitliga Pixart PMW 3310 sensorn som är befriad från acceleration och ger en härlig ett-till-ett känsla, vilket är ett måste om man ska spela CS på högre nivå. Rival har ett fantastiskt bra grepp tack vare stora gummerade ytor och den lämpar sig bäst för spelare med mellanstora till stora händer och passar samtliga musgrepp. 

Med det i kombination av hög byggkvalitet och taktila knappar så är det inte är så konstigt att många av de svenska Counter-Strike-proffsen använder just Steelseries Rival.

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Razer Deathadder Chroma

razer_deathadder_chroma_2

Tillbehörsjätten Razer har med sin Deathadder gjort avtryck hos många CS-spelare genom åren. Den senaste i upplagan är Deathadder Chroma som i mångt och mycke är samma mus som tidigare men nu med stöd för full RGB-belysning och vad jag upplever som ökad kvalitet. Deathadder Chroma använder en Avago S3989 sensor som ger en hög träffsäkerhet och precision utan någon acceleration. Trots att scrollhjulet knorrar lite så är kvalitetskänslan hos Deathadder Chroma genomgående hög och vad som kännetecknar musen lite extra är det låga motståndet i vänster- och högerklick vilket gör Deathadder Chroma till en perfekt mus för quick scopes. Designen av nya Deathadder Chroma ger ett ökat grepp och den passar bäst för spelare med mellanstora till stora händer oavsett musgrepp.

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Med tre högklassiga CS-möss till handlingarna och nya heta CS-matcher på schemat i ESL One kunde vi samtidigt inte låta bli att blicka framåt och passade på att fråga Johan vilka mustester som är på gång.

– Jag har några mycket intressanta modeller under test just nu. Bland annat en ny modell från Svenska Mionix och en modell från XTRFY som båda riktar sig till FPS-spelare. På MMO-sidan så har jag Roccats nya modulära mus under hårdtest och samtliga möss kommer dyka upp i Svenska Musguiden inom de närmsta veckorna. 

Svenska Musguiden hjälper dig att hålla koll på gnagarna

mus_guiden

DPI, musacceleration, jitter och polling rate. En datormus innehåller mer teknik än de flesta tror och det är inte lätt att hålla reda på varken begreppen eller vilken modell av mus som passar för just dig.

Med Svenska Musguiden ger NordicHardware och Johan ”musmannen” Pettersson svar på tal. Här kan ni läsa våra senaste köprekommendationer, förklaringar av facktermer, tips inför ditt musköp och givetvis även djupa produktanalyser på marknadens hetaste möss och musmattor

Om du vill veta mer om Qpad 8K Optical, Steelseries Rival eller Razer Deathadder Chroma så kan du läsa de fullständiga recensionerna i Svenska musguiden, Sveriges största test av datormöss.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
C-JaaaaalajmyTripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik S.C
Gäst
Henrik S.C

Bra artikel för dem som behöver sig en ny spelmus.

Dock så förstår jag inte varför alla föredrar optiska sensorer på gaming möss?
Jag kör steelseries laser prograde som jag är extremt nöjd med. Oavsett om jag spelar
CS:GO eller designar i photoshop.

Så min fråga lyder:
Varför skulle optiska möss stå sig bättre mot laser?

Medlem

[quote name=”Henrik S.C”]Bra artikel för dem som behöver sig en ny spelmus.

Dock så förstår jag inte varför alla föredrar optiska sensorer på gaming möss?
Jag kör steelseries laser prograde som jag är extremt nöjd med. Oavsett om jag spelar
CS:GO eller designar i photoshop.

Så min fråga lyder:
Varför skulle optiska möss stå sig bättre mot laser?[/quote]
För laser har muss acc

Henrik S.C
Gäst
Henrik S.C

Men det går ju att stänga av i Steelseries Engine.

Tanekki
Gäst
Tanekki

[quote name=”Henrik S.C”]Men det går ju att stänga av i Steelseries Engine.[/quote]

Nej. De har inte musacceleration i mjukvaran, utan det är en bieffekt av hur själva hårdvaran fungerar. Det är inget du märker förutom när du drar musen väldigt fort och ganska långt, som man sällan gör förutom i low sens FPS-spelande. Men i just FPS är det långt mycket bättre med optiska sensorer

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Ett par av mössen ska särskilt passa de som kör ”finger-, klo- eller handflategrepp” skriver ni. Öh…..finns det några andra typer av grepp, typ tvåhandsgrepp eller backhand och forehand? Eller menar ni helt enkelt att de passar alla?

C-J
Gäst
C-J

Hur funkar Steelseries Rival som ”vanlig allround-mus”? Alltså för den som bara är intresserad av: vänsterklick, högerklick och scroll? Jag menar, det finns ju 2 st ”tum-knappar” också. Det jag tänker på är: hur ”ligger tummen” på den högra sidan av musen när man inte använder ”tum-knapparna”? Är på jakt efter ny mus och gillade verkligen den där klassiska Logitech MouseMan Wheel som kom typ 1998-99 eller nåt, och uppdaterades senare med att byta ut rullkulan på undersidan mot ljussensor. Har en Logitech LX3 nu (som ersättare för MouseMan Wheel), men LX3:an börjar kännas lite nött nu efter x antal… Läs hela »

C-J
Gäst
C-J

Kan flika in också att jag gillar verkligen inte Logitechs nya hyss med scrollhjulen! Den där switch-knappen som gör att scrollhjulet växlar läge mellan att ”hacka sig fram” (dvs klassiskt) och ”rulla typ friktionsfritt”. I teorin är ju detta väldigt smart, men problemet är ju barnsjukdomarna! När man scrollar klassiskt ligger inte det där scrollhjulet lika stadigt på plats i själva musen, just pga möjligheten att växla läge. Det gör att jag inte får till den scroll som jag är van vid från alla tidigare möss. Ofta går det okej, men inte alltid. Det är ganska störande om man sitter… Läs hela »

aaaaa
Gäst
aaaaa

[quote name=”C-J”]Kan flika in också att jag gillar verkligen inte Logitechs nya hyss med scrollhjulen! Den där switch-knappen som gör att scrollhjulet växlar läge mellan att ”hacka sig fram” (dvs klassiskt) och ”rulla typ friktionsfritt”. I teorin är ju detta väldigt smart, men problemet är ju barnsjukdomarna! När man scrollar klassiskt ligger inte det där scrollhjulet lika stadigt på plats i själva musen, just pga möjligheten att växla läge. Det gör att jag inte får till den scroll som jag är van vid från alla tidigare möss. Ofta går det okej, men inte alltid. Det är ganska störande om man… Läs hela »

C-J
Gäst
C-J

[quote name=”aaaaa”]Hehe, smaken är som baken. Tycker helt tvärtom och att nya scrollhjulen är det bästa som har hänt på länge. Det är faktiskt enda anledningen till varför jag kör vidare på Logitech och klarar inte av att byta då jag har testat flera olika. Värt att tillägga är att jag är mer utav en casual gamer och skulle säga att jag använder musen mest till produktivitet än spel, men ändå.[/quote]Vi får väl kategorisera dig som ”släkt med Stålmannen” då 🙂 Eftersom du inte har problem med det ”metalliska scrollhjulet” 🙂 Jag antar att det handlar mycket om hur ens… Läs hela »

Medlem
Marre

[quote name=”C-J”]Hur funkar Steelseries Rival som ”vanlig allround-mus”? Alltså för den som bara är intresserad av: vänsterklick, högerklick och scroll? Jag menar, det finns ju 2 st ”tum-knappar” också. Det jag tänker på är: hur ”ligger tummen” på den högra sidan av musen när man inte använder ”tum-knapparna”? Är på jakt efter ny mus och gillade verkligen den där klassiska Logitech MouseMan Wheel som kom typ 1998-99 eller nåt, och uppdaterades senare med att byta ut rullkulan på undersidan mot ljussensor. Har en Logitech LX3 nu (som ersättare för MouseMan Wheel), men LX3:an börjar kännas lite nött nu efter x… Läs hela »