Sound Blaster är ett välkänt märke bland de ljudintresserade. Creative, företaget som ligger bakom märket, är nu här med ny teknik i form av trådlösa högtalare som ska leverara kraftfullt ljud, men Creative vill inte kalla dem högtalare eftersom de har mer funktioner än att enbart leverera ljud.

Sound BlasterAxx är en serie av tre högtalare, SBX 20, 10 och 8. De två förstnämnda är i grund och botten bluetooth-högtalare, men det som skiljer sig från många alternativ är att det endast är en högtalare som är utrustad med två högtalarelement som är riktade i en V-form som med den tekniken ska kunna ge samma ljudkvalitet som två fristående högtalare. SBX 8, budgetvarianten, har bara ett högtalarelement och kan inte kopplas via BT utan kräver sladd, med begränsad bestyckning blir ljudet därför inte närapå lika imponerande som de dyrare modellerna. Det finns inget inbyggt batteri i någon av enheterna, det går däremot att koppla in den via USB till nätuttag eller dator. Creative jobbar för närvarande på att ta fram en ställning med batteri inbyggt för de gånger man inte har ett USB-uttag tillgängligt.

Sound BlasterAxx Features SBX 20 SBX 10 SBX 8
Dimensioner (L x B x H) 10.98 x 9.7 x 40.02 cm 6.44 x 5.7 x 16.61 cm 6.44 x 5.7 x 16.61 cm
High Quality Dual Mic Array Ja Ja
High Quality Mic Ja
Wireless Bluetooth for Audio,
Communication & Voice Apps
Ja Ja
USB Connectivity for Power, Audio
and Communication
Ja Ja Ja
Creative Central iOS & Android App Ja Ja
Sound BlasterAxx Effects For Music and Movies SBX 20 SBX 10 SBX 8
SBX Surround™ for Virtual Surround Ja Ja Ja
SBX Smart Volume™ for Movie Audio
without Sudden Volume Jumps
Ja Ja Ja
SBX Dialog Plus™ for Boosting Movie
Dialog Levels
Ja Ja Ja
SBX Bass™ for Boosting Bass Levels Ja Ja Ja
Sound BlasterAxx Effects For Calls SBX 20 SBX 10 SBX 8
CrystalVoice™ Noise Reduction for
Ambient Noise Cancelation
Ja Ja Ja
CrystalVoice™ Smart Volume
For Constant Voice Loudness
Even at a Distance
Ja Ja Ja
CrystalVoice™ Voice Focus for a
Defined Voice Pick-up Area
Ja Ja

Det är enkelt att koppla in de två trådlöösa SBX-modellerna till en smartphone eller tablet och när de väl är parade kan man justera volymen via telefonen eller genom att använda de kapacitiva knapparna ovanpå högtalaren. Creative har även en applikation till Android och iOS som gör det ännu enklare att använda alla funktioner på högtalarna och som även tillför en ny funktion – möjligheten att flytta ljudet till de platser du rör dig. Om du har köpt två eller fler högtalare kan du med ett knapptryck i applikationen bestämma vilken högtalare som ska spela upp ljudet, nackdelen är att högtalarna inte kan spela upp ljudet samtidigt vilket minskar fördelarna med att köp fler än en.

Mittenraden är volymkontrollen och när du rör fingret upp eller ner tänds lamporna efter din rörelse vilket inte tillför något funktionellt, men det ser bra ut. På Bilden finns det även ett par andra knappar och det är dessa som gör att Creative inte vill kalla det här en högtalare utan en helt ny genre av ljudenheter. Sound BlasterAxx™-serien är nämligen utrustad med mikrofoner för att förbättra kommunikation jämfört med en inbyggd mikrofon i en telefon eller laptop. Det finns fyra inbyggda funktioner: Voice Focus, Noise Reduction, Smart Volume och Voice FX.

Voice Focus tar bort allt ljud som inte kommer framifrån, har du en skrikande unge eller en skällande hund bredvid dig kommer inte personen på andra sidan att höra dem.

 

 

 

Noise Reduction utesluter brusande bakgrundsljud och detta är en teknik som vi ser ofta, men vi har inte sett något fungera så bra. Under demonstrationen pratade vi med en person som hade en hårtork igång i bakgrunden och trots det så kunde vi utan problem föra ett normalt samtal.

Smart Volume är användbart för den som vill röra sig samtidigt som den pratar, den fungerar som så att den håller ljudnivån konstant genom att höja den om du är långt ifrån mikrofonen och sänka den om du rör dig nära mikrofonenen. På det sättet blir det ingen volymskillnad om du går fram och tillbaka i ett rum samtidigt som du pratar.

Slutligen har vi VoiceFX som egentligen inte har något direkt användningsområde utan är till för nöjets skull. VoiceFX ändrar din röst så att du kan få en ljus eller mörk röst, kan vara en rolig funktion när du pratar med vänner men knappast något vid seriösa tillfällen.

Efter att ha hört ljudet vid uppspelning av film och musik är vi imponerade vad en ensam högtalare kan åstadkomma, ljudet var både kraftfullt och klart och om man är i ett rum med god akustik blir upplevelsen ännu bättre då riktningen på högtalarelementen då får använda sin fulla kapacitet, resultatet kan nästan jämföras med en surroundsound-upplevelse. Vi testade att spela upp så många typer av musik som möjligt och vi kände aldrig att inte ljudet var tillräckligt, även basen gjorde ett bra jobb med tanke på den lilla volym som hela enheten har. Vi saknar däremot möjligheten att använda flera enheter för att förstärka ljudet eller ge riktigt surround-ljud, men det kommer tyvärr aldrig komma till serien.

Det som verkligen får Sound BlasterAxx™ att stå ut är kombinationen av bra ljud och en bra mikrofon. Vi provade att ansluta högtalaren till en iPhone 4S och använde Siri och här visade faktiskt mikrofonen de stora fördelarna. Normalt sett behöver man prata klart och tydligt och hålla telefonen hyffsat nära munnen för att man ska få de svar man är ute efter, nu kunde vi stå ett par meter bort och vi behövde inte heller artikulera lika tydligt.

Sound BlasterAxx™ gör klara framsteg när det kommer till kommunkation, men priset är relativt högt och för dem pengarna kan man köpa sig både en bra mikrofon och högtalare, budgetvarianten SBX-8 går för halva priset av den dyraste varianten, men då man blir av med en del funktioner och med en sämre ljudkvalitet är den inte att rekommendera. På det stora hela är det svårt att dra allt för stora slutsatser efter vår relativt korta stund med Creatives nya SoundBlasterAxx-serie, men i mitten av augusti kommer ”högtalarna” att finnas på butikshyllorna så att man själv kan provlyssna – eller för den del prata till dem.

Riktpriserna för Sound BlasterAxx™-serien är 1995kr för SBX-20, 1495 för SBX-10 och 999kr för SBX-8.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Redmna Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Redmna
Gäst
Redmna

Gång på gåg läser man om ”nya datorhögtalare” som kommer ut men i snart 20 år har man gett ut skräp gjort av plast som låter lika som en bärbar stereo från mitten av 80 talet.Finns det fler användare därute som inte nöjer sig med dagens högtalarskräp för datorer som finns därute och isf vad lyssnar ni på? Själv har jag kopplat dator till min Arcam stärkare med Dynaudio 52 som högtalare.Tycker bara att det är grymt löjligt att lyssna på så kallade ”entusiaster” disskutera sig hesa om videkort A vs videokort B medans de lyssnar på skräp som kostar… Läs hela »