Två nya headset från Creative tar plats i Headsetguiden, med ett helt nytt designspråk och förbättrad ljudkvalitet: välbyggda H5 med löstagbar mikrofon och sladd, samt lillebror H3 med avtagbar mikrofon samt en hopvikbar konstruktion.

Det är dags för ännu en uppdatering av Sveriges största headsetjämförelse, och det med nya headset från Creative. För de som vill lära sig mer om headset, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska Headsetguiden där nu även dessa headset finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt tillskott i guiden.

Creative Sound BlasterX H5

Creative har haft en del modeller från Sound Blaster-serien i vår guide, med lika blandade betyg. Något är i alla fall säkert, och det är att Creative alltid försöker ge sig på något nytt. Som idag, när vi tittar närmare på deras Sound BlasterX H5 och H3, två modeller med radikalt ny design jämfört med sina föregångare.

I vanlig Creative-anda ligger fokus på gamingheadset med lite mer utstickande design. Först ut är Sound BlasterX H5 som direkt riktar sig mot den starka konkurrenten Kingston och deras HyperX Cloud II. Den yttre konstruktionen är snarlik, men det är inte helt ovanligt med metallbågar över kåporna. Byggkvalitén har fått sig en rejäl uppgradering med riktigt bra kvalitetskänsla på både plasten och metallen.

Den allra viktigaste uppdateringen som Creative verkligen har fått till är komforten; Sound BlasterX H5 sitter lika bra om inte bättre än HyperX Cloud II, vikten är ungefär snarlik men huvudbandet är lite mjukare och mer följsamt. Muffarna är i konstläder som ligger mjukt kring öronen, även under långa gamingsessioner.

Extra funktioner och liknande finns det dock få av, upplevelsen är inriktad på ljudet och komforten vilket vi välkomnar. På sladden finns det en liten dosa för att kontrollera volymen, stänga av mikrofonen och styra musikuppspelning om de är inkopplade till en mobil enhet. Både mikrofonen och hörlursladden är avtagbara för portabelt bruk.

Även ljudmässigt har det blivit en rejäl uppdatering, det är ett riktigt njutbart ljud. Ljudet är dock något V-format, det vill säga att det har en extra nivå i basen och diskanten. Det är väldigt likt HyperX Cloud, men med några ytterst få skillnader. Sound Blaster H5 har inte lika definierad djupbas utan gränsen ligger lite högre upp, det är fortfarande basiga tillslag men det är en distinkt skillnad. Det kan göra övriga frekvenser lite dämpande, men inte mycket. Mikrofonen håller en god kvalitetsnivå där ljudet är klart och tydligt

Creative har lagt sig på en helt annan nivå med H5 och tack vare sin komfort, byggkvalitet och nya ljudsignatur är det ett headset som vi utan större funderingar kan rekommendera. Det faller dock lite på att prislappen är en del högre än HyperX Cloud II vilket kan bli svårt att möta, men H5 är helt klart ett vasst alternativ.

Creative_H5_004

NordicHardware_award_BraKop_darkgreen”Sound BlasterX H5 är ett av Creatives bästa headset vi har testat, ljudkvalitén och komforten är riktigt bra. Komforten är i klass med HyperX Cloud och QH-1330 som testets bästa. Byggkvalitén är god med mycket metall i kombination med plast. Mikrofonen är fullt godkänd och presterar förhållandevis bra. Dess största svaghet ligger i att prislappen är något hög jämfört med konkurrensen, H5 är dock helt klart ett alternativ värt att hålla ögonen på och förtjänar vår utmärkelse ”Bra Köp”.” – Svenska Headset-guiden 2016-03-09

Lägstapris på prisjakt.se:  PRODUCT PRICE


Creative Sound BlasterX H3

Sound BlasterX H3 är en något mer budgetorienterad modell, där konstruktionen istället består helt och hållet av plast. I det stora hela känns byggkvalitén okej, det känns som det är lite för mycket plast för att det ska vara hållbart under en längre period då till och med gängorna är av plast.

Muffarna har samma sköna textur och dämpning som H5, men tyvärr är kåporna inte lika djupa vilket innebär är öronen kommer ligga emot på insidan mot den tunna filten. Det största problemet är att Creative valt att endast ha en skumgummilist som huvudband, vilket inte alls är bekvämt. Vi ställer oss väldigt frågande till detta beslutet då man inte lär kunna ha på sig H3 under en längre tid innan det börjar göra ont på toppen av huvudet.

Extra funktioner och liknande finns det som på H5 få av, sladden har en dosa för att kontrollera volymen och stänga av mikrofonen. H3 har även fått en avtagbar mikrofon som kan tas ut vid behov för portabelt bruk.

H3 har en förvånansvärt bra ljudkvalitet för sin prislapp, dock en prislapp som ligger rätt i linje med första generationens HyperX Cloud så konkurrensen är tuff. Ljudet är klart och tydligt, något mer balanserad ton jämfört med H5. Det är inte lika detaljrikt men har en fyllig ton och någorlunda basinriktat. Mikrofonen har ett nasalt ljud men låter i övrigt rätt bra.

H3 får tyvärr inte lika bra betyg som storebror H5, och framförallt ör komforten dess största nackdel. Valet av skumgummibiten som huvudband är förbryllande. I övrigt så är byggkvalitén inte mer än okej, där vi oroar oss något över hållbarheten i det långa loppet. Ljusglimten är ljudkvalitén som får anses som riktigt bra, slutresultatet är dock att det ligger en bra bit bakom Kingston och Corsair med HyperX och Void Stereo.

creative01

”Sound BlasterX H3 leverar ett ljud som slår över dess prisklass, men faller fort platt i byggkvalitén. En hel konstruktion i plast ställer oss frågande för dess livslängd. Komforten blir också lidande av ett huvudband som endast består av en tunn skumgummibit. Vid denna prislappen finns det bättre alternativ som HyperX Cloud och Corsair Void Stereo.” – Svenska Headset-guiden 2016-03-09

Lägstapris på prisjakt.se:  Product price


Marknadsanalys och uppdateringar i Svenska Headsetguiden

I övrigt är det fortsatt lugnt och stilla på headsetmarknaden, inga förändringar i guiden på prisnivåer och omdömmen. Vi har ett par spännande modeller i kö för guiden, bland annat från Speedlink och Plantronics.

Läs mer i Svenska headsetguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med mikrofonmätningar, prisjämförelser och specifikationer i Svenska headsetguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anders NilssonLoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LoppanH
Medlem
LoppanH

H5 modellen såg nice ut men konstläder kan det va skönt jag har några svettiga minnen i huvet sen långt bak i tiden fast det kanske va konst skinn å det blev svettigt i alla fall.